Acum puteţi afla despre provocări la adresa edificării spaţiului comunicaţional comun România – Republica Moldova
Sursa foto:nato.md Vizualizari:

Acum puteţi afla despre provocări la adresa edificării spaţiului comunicaţional comun România – Republica Moldova

Cartea despre „Edificarea unui spaţiu comunicaţional comun tributar identităţii şi intereselor românilor de pe cele două maluri ale Prutului” a văzut lumina tiparului, acum aceasta poate fi accesibilă nu doar pe Internet.

 Prezentul volum,  semnat de Iulian Chifu şi Oazu Nantoi, este rezultatul derulării unui proiect finanţat de către Ministerul Românilor de Pretutindeni

Proiectul a fost implementat de către Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning Bucureşti şi de Institutul de Politici Publice Chişinău, în parteneriat cu alte organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova, printre care Centrul de Informaţii şi Documentare NATO Chişinău, Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi portalul de ştiri deschide.md.
 
Subiectul cărţii constă în edificarea unui spaţiu comunicaţional comun pentru a reflecta realitatea obiectivă cu care se confruntă românii din Republica Moldova. Fie că vorbim despre sprijinul unor interese justificate sau despre provocări la adresa unor obiective pe calea dezvoltării politice, economice şi sociale, devine tot mai clar că o serie de factori externi exercită un rol nefast, ce contribuie la destrămarea unei societăţi.
 
Traiectoria europeană şi euroatlantică a Republicii Moldova este brăzdată de impedimente. Acest context demonstrează incapacitatea sistemelor interne de a răspunde prompt şi eficient. Spaţiul public din Republica Moldova devine terenul propagandei şi dezinformării. Mai mult, cum 80% din ştirile şi informaţiile distribuite în spaţiul public sunt produse în Rusia, potrivit datelor Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, e de înţeles şi legitimă preocuparea pentru formulele de discreditare şi atac la adresa valorilor româneşti în Republica Moldova, cu impact asupra întregului spaţiul public de limbă română.
 
Provocarea ţine în special de faptul că informaţia este folosită ca mijloc de manifestare a ostilităţii, cu scopul de a dezinforma, folosind tehnici precum intoxicarea şi propaganda neagră. Astfel este necesară o monitorizare a atacurilor mediatice/informaţionale la adresa românilor (din Republica Moldova şi România deopotrivă), istoriei, limbii, identităţii româneşti, precum şi la adresa intereselor României.
 
Este, totodată, important efortul de creştere a nivelului de conştientizare cu privire la existenţa şi agresivitatea comunicării patologice în spaţiul public din Republica Moldova, atât în rândul cetăţenilor, dar mai ales al reprezentanţilor din mass-media autohtonă.
 
Statul român trebuie să se asigure de menţinerea unor legături strânse cu diaspora pentru ca aceasta să simtă că face parte dintr-un popor care îşi respectă valorile, asigurând astfel perpetuarea identităţii naţionale. Conştientizarea apartenenţei la un popor, la o cultură, cu toate dimensiunile asociate – istorie, limbă, religie, tradiţii etc. – este esenţială în cazul românilor din diaspora, inclusiv din perspectiva transmiterii acestor valori generaţiilor viitoare.
 
Cartea poate fi descărcată Provocări la adresa edificării spaţiului comunicaţional comun.
Similare
RECOMANDĂRI