Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PSRM şi Platforma DA, aproape de consens privind necesitatea învestirii unui guvern anticriză

Aproape că există consens politic între Partidul Socialiştilor şi Platforma DA privind necesitatea învestirii unui guvern anticriză, care să vină cu soluţii pentru problemele cetăţenilor pe timp de pandemie şi criză economică. În timp ce deputaţii Platformei DA spun că sunt gata să-şi asume guvernarea cu un Executiv minoritar, condus de Andrei Năstase, socialiştii spun că nu le displace ideea şi sunt gata să voteze un astfel de guvern, dacă va avea un program de guvernare serios şi o echipa guvernamentală profesionistă.

În timpul emisiunii Punctul pe Azi, de la TVR Moldova, deputaţii Platformei DA spun că formaţiunea lor va veni la şeful statului cu oferta unui guvern minoritar, asumat de forţele pro-europene din Parlament si sustinut de toţi deputaţii responsabili din Legislativ.

DINU PLÎNGĂU, deputat Platforma DA: „Vrem să ajungem la un numitor comun cu partidele proeuropene. Aceste partide proeuropene isi pot asuma un guvern minoritar si in contextul in care unii deputati nu isi doresc anticipate, ar putea vota un astfel de guvern şi am evita votarea unui guvern cu partidul Sor care este evident ca va fi blocat din toate partile, toti partenerii au o atitudinea proasta fata de aceasta formatiune.”

De cealaltă parte, socialiştii, care deţin controlul în Parlament, spun că ar fi gata să voteze pentru Guvernul Năstase dacă acesta va avea o viziune profesionistă privind depăşirea crizei economice şi a celei pandemice.

GRIGORE NOVAC, deputat PSRM: „Dacă cei din Platforma DA sunt gata sa initieze discutii, noi suntem deschisi de fiecare data. Trebuie să vedem ce propun ei, care este viziunea lor. Mult depinde de programul, de garnitura de ministri. În istoria Republicii Moldova noi am avut astfel de guverne, noi suntem cu gandul ca cineva trebuie sa guverneze”.

De cealaltă parte, preşedinţia, prin vocea consilierului prezidenţial Olesea Stamate, dă de înţeles că şeful statului nu agreeză un astfel de scenariu.

OLESEA STAMATE, consilier prezidenţial: „Ca să votezi un guvern ai nevoie de 51 de deputaţi, din start ai o majoritate. Că această majoritate este valabilă doar la momentul susţinerii, dar guvernul este învestit cu 51 de deputaţi. Din punctul asta de vedere este ciudată noţiunea de guvern minoritar”.

Experţii politici spun că blocajul politic în care ne aflăm poate fi soluţionat prin consens între Maia Sandu şi Andrei Năstase.

DAN DUNGACIU, expert, România: „Dna Maia Sandu nu-I va oferi niciodată mandatul dlui Năstase pentru că se teme că dl Năstase s-ar putea să facă o majoritate şi un guvern minoritar. Dacă există înţelegere politică nu juridică între Năstase şi Sandu atunci se poate ajunge la anticipate”.

În urmă cu două zile, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul prezidential prin care Natalia Gavrilita a fost desemnată repetat la functia de prim-ministru. Magistratii spun că şeful statului trebuie sa demareze consultarile cu fracţiunile parlamentare in vederea desemnării unui nou candidat la sefia Executivului.
 
Similare
RECOMANDĂRI