R.Moldova condiţionează aderarea Marii Britanii la un acord din cadrul OMC de liberalizare a regimului de vize
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R.Moldova condiţionează aderarea Marii Britanii la un acord din cadrul OMC de liberalizare a regimului de vize

Republica Moldova condiţionează aderarea Marii Britanii în Acordul internaţional privind Achiziţii Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului de liberalizare a regimului de vize.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene vine cu precizări referitoare la articolul publicat de agenţia de ştiri americană Bloomberg, care nota că Republica Moldova ar putea bloca accesul Marii Britanii la proiecte de 1,7 trilioane de dolari. În legătură cu poziţia reticentă a Republicii Moldova faţă de aderarea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Acordul internaţional privind Achiziţii Publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ministerul R. Moldova de Externe precizează că aceasta ar avea legătură cu procedurile complicate de obţinere a vizelor de călătorie în Regatul Unit cu care se confruntă cetăţenii şi agenţii economici din R. Moldova.

Această situaţie îi defavorizează în raport cu furnizorii din alte state, deoarece cetăţenii din Republica Moldova întâmpină dificultăţi în procesul deplasării la faţa locului şi participării la tenderele anunţate de către autorităţile britanice, se arată în comunicatul Ministerului.

Ministrul Tudor Ulianovschi, a purtat ieri la Chişinău discuţii cu Directorul pentru Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Commonwealth-ului, Martin Harris, despre oportunitatea participării agenţilor economici la piaţa de desfacere din Marea Britanie. Oficialii au discutat şi despre problemele cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv deţinătorii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu în procesul de obţinere a vizelor pentru Marea Britanie, se subliniază în comunicat. Ministerul aminteşte că Republica Moldova a liberalizat regimul de vize pentru toţi cetăţenii britanici încă din ianuarie 2007.

Dintre cele 47 de părţi semnatare ale Acordului privind Achiziţiile Publice, Marea Britanie aplică regim de vize doar următoarelor patru state: Republica Moldova, Ucraina, Armenia şi Muntenegru, potrivit comunicatului MAEIE.

Similare
RECOMANDĂRI