Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport IPRE: Nu există egalitate de şanse între partide şi candidaţi

Lipsa televiziunilor locale în mai multe circumscripţii electorale, rata de participare la vot, dar şi spre ce partide vor putea migra candidaţii aleşi pe circumscripţii – toţi aceşti factori vor influenţa rezultatele alegerilor parlamentare din februarie anul viitor. Cel puţin asta se arată într-un studiu realizat de Institutul de Politici şi Reforme Europene. Unii experţi spun chiar că din start rezultatele vor fi incorecte, pentru că nu există o egalitate de şanse între partide şi candidaţi.

Analiza făcută de doi experţi de la Institutul de Politici şi reforme Europene  explică şi eventualele scenarii care, prin schimbarea sistemului electoral, îşi vor pune amprenta asupra partidelor şi a competiţiei electorale din Republica Moldova.

Indiferent de scenarii, votul pe care-l vor da cetăţenii va fi şi de această dată unul geopolitic.

Rezultatele alegerilor parlamentare după sistemul mixt nu pot fi corecte chiar din capul locului, spun unii experţi. Partidele şi candidaţii de pe circumscripţii nu au arme egale de luptă în această competiţie şi, în plus, mai există un risc mare de corupere, atât a alegătorilor, cât şi a candidaţilor.

Ipotezele prezentate în studiu precizează şi faptul că rezultatele alegerilor de pe 24 februarie 2019 vor fi influenţate de rata de participare, de acoperirea mediatică a circumscripţiilor electorale, dar şi de partidele cu potenţial de a obţine majoritatea mandatelor în circumscripţiile uninominale.
Similare
RECOMANDĂRI