Raport: Votul alegătorilor fără domiciliu poate pereclita organizarea corectă a alegerilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport: Votul alegătorilor fără domiciliu poate pereclita organizarea corectă a alegerilor

Lipsa unui mecanism legal de prevenire a migraţiei artificiale a alegătorilor şi votul alegătorilor fără domiciliu şi reşedinţă poate crea incertitudini şi dificultăţi în organizarea alegerilor locale generale şi parlamentare, din 20 octombrie. Constatarea este făcută de către Misiunea de Observare a Asociaţiei Promo-LEX, în primul raport de monitorizare, care cuprinde perioada 18 iunie-14 august.

Într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii, Pavel Postica, a declarat că rămâne nesoluţionată problema privind modul de utilizare de către alegători a certificatului pentru drept de vot. În prezent, având certificat cu drept de vot, doar reprezentanţii organelor electorale au dreptul să voteze la orice secţie de votare.

Potrivit lui Pavel Postica, legislaţia îi tratează în continuare inegal pe candidaţii independenţi, comparativ cu cei desemnaţi de partide politice şi blocuri electorale, impunându-i doar pe ei să colecteze semnături în liste de subscripţie.

Pavel Postica a mai spus că aprobarea în lectură finală şi eventuala intrare în vigoare a proiectului de lege privind anularea sistemului mixt, la început de perioadă electorală, poate crea incertitudini şi dificultăţi în organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Există riscul să apară confuzii ce ţine de ziua tăcerii. La scrutinul din 24 februarie a fost permisă agitaţia electorală cu o zi înainte de alegeri şi în ziua alegerii, acum a fost introdusă din nou ziua tăcerii. La fel şi modificările privind finanţarea candidaţilor de către persoanele din străinătate pot crea confuzii. Nu este timp suficient pentru a informa oamenii asupra acestor noi prevederi.
Similare
RECOMANDĂRI