Reacţia PAS, după anunţarea secţiilor de votare din străinătate: CEC a neglijat falsificarea masivă a înregistrărilor prealabile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţia PAS, după anunţarea secţiilor de votare din străinătate: CEC a neglijat falsificarea masivă a înregistrărilor prealabile

Partidul Acţiune şi Solidaritate condus de Maia Sandu a reacţionat la decizia CEC privind deschiderea secţiilor de vot în străinătate pentru scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie.

Într-un comunicat al PAS se menţionează: „Din păcate, CEC a neglijat falsificarea masivă a înregistrărilor prealabile pentru deschiderea secţiilor de votare în Federaţia Rusă, fapt care a şi determinat deschiderea în această ţară a 17 secţii de votare, în lipsa unei justificări suficiente care s-ar circumscrie criteriilor prevăzute de lege. Pe de altă parte, deşi au existat solicitări şi argumentări corespunzătoare, CEC a refuzat deschiderea mai multor secţii de votare în alte state, cum ar fi, de exemplu, SUA, Canada, Israel, Portugalia şi altele.
În SUA şi Canada era imperativ necesară deschiderea a mai multor secţii, datorită numărului mare de moldoveni care locuiesc acolo şi a distanţelor foarte mari pe care trebuie să le parcurgă pentru a vota. Este regretabil faptul că în Israel vor fi deschise două secţii care se află una alături de alta şi nu va fi acoperit nordul şi sudul ţării. Avem o comunitate numeroasă în Israel, care a adresat cereri către CEC pentru a fi deschise secţii la nord - Haifa, sud - Beer Sheva şi est - Ierusalim. În caz că nu puteau fi deschise secţii anume în aceste oraşe, trebuiau să fie deschise în regiune, pentru moldovenii din Israel este complicat să se deplaseze spre Tel-Aviv duminică, pentru că e zi lucrătoare, astfel mulţi concetăţeni nu-şi vor putea exprima votul.
O situaţie similară a fost creată şi în Portugalia, unde nordul ţării a rămas neacoperit, fiindcă a fost lichidată secţia din Porto.
Sunt multe întrebări referitor la hotărârea adoptată de CEC, inclusiv în ceea ce priveşte transparenţa luării deciziilor, nu au fost luate în considerare propunerile cetăţenilor din diaspora, opiniile societăţii civile şi a concurenţilor electorali. Nu există o claritate în ceea ce priveşte criteriile care au stat la baza acestei hotărâri, nu au fost organizate consultări publice şi nu au fost auzite solicitările de transparenţă şi imparţialitate.
În continuare, atât concurenţii electorali, cât şi societatea în ansamblu, trebuie să monitorizeze activitatea organului electoral central pentru a-l determina să organizeze alegeri libere şi corecte şi să nu admită ca voinţa oamenilor să fie denaturată.”

Amintim că la 26 septembrie, CEC a decis că basarabenii din străinătate îşi vor putea alege viitorul preşedinte în 139 de secţii de votare deschise peste hotare. Cele mai multe vor fi înfiinţate în Italia, Rusia, România şi SUA. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Electorală Centrală. Totuşi, numărul de secţii de vot aprobat este cu mult mai mic decât cel propus anterior - 202.
Similare
RECOMANDĂRI