Reforma finanţării partidelor politice ar creşte implicarea femeilor şi tinerilor în politică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reforma finanţării partidelor politice ar creşte implicarea femeilor şi tinerilor în politică

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) şi Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) au propus Comisiei juridice recomandări pentru reforma finanţării partidelor din perspectiva tinerilor şi a egalităţii de gen.

Finanţarea din bugetul de stat trebuie să fie utilizată eficient şi trebuie să susţină participarea femeilor şi încurajarea, şi implicarea tinerilor în politică şi procesul electoral.

“Ne exprimăm ȋngrijorarea pentru faptul că femeile continuă să fie sub-reprezentate ȋn politică”, spune Rodica Ivaşcu, directoarea de programe din cadrul CPD.

Aceasta mai menţionează că atât distribuirea a 20% din alocaţiile anuale oferite partidelor politice din bugetul public, ȋn funcţie de ponderea femeilor alese ȋn cadrul alegerilor parlamentare şi locale, cât şi utilizarea a 20% din resursele de stat oferite anual partidelor pentru încurajarea participării femeilor în procesul politic poate contribui la creşterea implicării femeilor în politică.

Totodată, Terentie Carp, Preşedintele CNTM afirmă că: „În contextul actual este necesar ca partidele politice să asigure participarea tinerilor şi a femeilor în alegeri cât şi în viaţa politică în general”. 

Acesta consideră că prin legea privind partidele politice ar trebui să se instituie mecanisme care să permită o implicare mai activă a tinerilor în viaţa politică cât şi în activitatea partidelor politice, pentru ca să aibă posibilitatea să fie aleşi la nivel local şi naţional.

Unul din factorii, deseori invocaţi în explicarea subreprezentării femeilor în politică, este faptul că femeile beneficiază de pensii mai mici, spre deosebire de bărbaţi care primesc pensii mai mari.

În situaţia în care costul financiar al vieţii politice este în creştere, statutul financiar al candidaţilor devine un element esenţial de a accede la funcţiile de putere. Astfel avînd în vedere faptul că tinerii şi femeile sunt mai puţin dotaţi din punct de vedere financiar comparativ cu bărbaţii din politică, acest lucru constituie o barieră semnificativă în asigurarea implicării tinerilor şi femeilor în procesul decizional.
Amintim că Legea privind partidele politice a fost adoptată la 21 decembrie 2007.
Similare
RECOMANDĂRI