Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova trebuie să respecte democraţia pentru a fi ajutată de România, spun analiştii politici

România poate stimula apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană dacă autorităţile de la Chişinău vor respecta normele democratice. Potrivit analiştilor politici, aceasta este condiţia primordială pentru ca, în timpul preşedinţiei Consiliului UE, România să poată susţine Republica Moldova pe calea integrării europene.

Experţii atrag atenţia că, în ultimii doi ani, Republica Moldova a făcut paşi înapoi la capitolul reformelor şi respectării statului de drept. În aceste condiţii, Chişinăul trebuie să se îndrepte vizibili în direcţia combaterii derapajelor antidemocratice, spun analiştii.

„Depinde de noi. Din păcate, Republica Moldova în ultimii doi ani a regresat din punct de vedere al progresului democratic, dezvoltării instituţionale. Nu mai spun de o serie de probleme cum ar fi justiţia sau corupţia. Dacă noi vom reuşi după alegerile parlamentare să resetăm guvernarea, să dăm un semnal clar pozitiv UE că putem schimba lucrurile spre bine, atunci România ne poate ajuta. Dar dacă vom avea o schimbare a guvernării pro-ruse, atunci România nu ne va putea ajuta cu multe”, a declarat Ion Tăbârţă, expert IDIS Viitorul.

„Definitorii vor fi acţiunile Republicii Moldova, acţiunile Chişinăului. În primul rând cum vor fi organizate alegerile parlamentare. Dacă vor fi libere şi corecte, dacă nu vor fi libere şi corecte, nu ştiu cum ne poate ajuta Bucureştiul. Dacă în mod evident nu vor evolua lucrurile pe planul luptei cu corupţia, dacă guvernarea de la Chişinău va manifesta aceeaşi, îi spunem indiferenţă, dar lipsă de râvnă în recuperarea miliardului furat de exemplu, dacă statul de drept nu va funcţiona aşa cum trebuie, dacă în domeniul mass-media nu se vor observa anumite schimbări spre bine şi multe alte lucruri. Atunci nu ne poate ajuta nimeni”, consideră analistul politic Nicolae Negru.

Experţii subliniază că Republica Moldova nu poate miza prea mult pe o apropiere de UE prin prisma Parteneriatului Estic din care face parte. Analiştii se arată sceptici că în jumătate de an, România va reuşi să schimbe optica Bruxelles-ului faţă de viitorul european al ţărilor din Parteneriat, mai ales pe fondul altor probleme majore pe care le înfruntă UE.

„La Bruxelles nu se prea ştie cum să se procedeze cu acest Parteneriat Estic şi observăm o anumită stagnare în dezvoltarea acestui proiect, care la început părea promiţător. Dar şi UE are alte probleme mult mai importante şi să vedem ce va putea face România”, a mai adăugat Nicolae Negru.

„Parteneriatul Estic va fi menţinut în atenţia UE prin prisma evenimentelor din Ucraina. Dacă acolo se întâmplă evenimente neprevăzute, atunci ţările din PE vor fi în atenţie. Dacă nu, atunci ce nu ar face România, UE se va consuma pe alte subiect”, a menţionat Ion Tăbârţă.
Similare
RECOMANDĂRI