Reţinerea abuzivă la unul din posturile „grănicereşti” transnistrene a lui Iurie Coţofan, pe agenda discuţiilor la şedinţa CUC
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reţinerea abuzivă la unul din posturile „grănicereşti” transnistrene a lui Iurie Coţofan, pe agenda discuţiilor la şedinţa CUC

În cadrul şedinţei de la Bender a Comisiei Unificate de Control (CUC) subiectul central abordat de reprezentanţii Chişinăului a fost reţinerea abuzivă la unul din posturile „grănicereşti” transnistrene a cetăţeanului Iurie Coţofan, locuitor al satului Corjova din raionul Dubăsari.

Delegaţia Republicii Moldova a condamnat acest incident care a fost provocat în Zona de Securitate de către exponenţii unor structuri de forţă subordonate Tiraspolului, aflate ilegal în perimetrul de responsabilitate al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.

Această încălcare gravă a liberei circulaţii şi a libertăţii persoanei în Zona de Securitate denotă sfidarea de către exponenţii de la Tiraspol a tuturor actelor ce stau la baza operaţiunii de menţinere a păcii pe râul Nistru, dar şi a tratatelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.

Un caz similar de îngrădire a liberei circulaţii a cetăţeanului Dorel Roşca, produs la 5 octombrie curent, este reflectat în Raportul de monitorizare a Zonei de Securitate pentru perioada 1 octombrie - 30 noiembrie 2021, prezentat în cadrul şedinţei CUC de către reprezentanţii Misiunii OSCE în R. Moldova.

Observatorii Misiunii OSCE au documentat şi alte încălcări ale regimului Zonei de Securitate, printre care amplasarea ilegală a posturilor mobile „grănicereşti” la 14 octombrie, apoi la 29 noiembrie curent în adiacentul localităţilor Cremenciug şi Copanca. De asemenea, oficialii Misiunii OSCE confirmă prezenţa unei linii de blocuri de beton plasate abuziv în martie 2020 de structurile transnistrene între localităţile Bender şi Varniţa, despre care menţionează că „creează impedimente pentru circulaţia cetăţenilor”.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control cere Tiraspolului eliminarea oricăror bariere în calea liberei circulaţii, aşa cum prevede Acordul din 21 iulie 1992 şi alte documente care stabilesc regimul Zonei de Securitate.

Similare
RECOMANDĂRI