Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Retrospectiva 2019. Succese şi eşecuri la Primăria Chişinău

2019 a fost un an al premierelor la Primăria Chişinău,. Pentru prima dată de la independenţă, au fost patru primari într-un singur an, iar ultimile alegeri au fost câştigate, tot în premieră, de un candidat de stânga. Instabilitatea de la primărie s-a reflectat, din păcate, şi în viaţa cetăţenilor. Edili se pot lăuda încă că au deschis mai multe grădiniţe şi au reparat câteva parcuri.

Am întâmpinat 2019, pentru prima oară, cu un brad artificial. A fost alegerea ecologică a cetăţenilor care au votat pe situl Primăriei la sugestia fostului primar interimar, Ruslan Codreanu.

Printre realizări notăm că, la insistenţa lui Ruslan Codreanu, din bugetul municipal s-au alocat 49 de milioane de lei pentru reparaţia mai multor blocuri, dar şi deschiderea a şapte grădiniţe.

Au fost alocate, pentru fiecare sector, şi câte cinci milioane de lei pentru reparaţia unor spaţii publice. A fost construit primul centru de sterilizare pentru câinii fără stăpân şi au fost cumpărate 31 de autobuze noi. Investiţia s-a încheiat însă şi cu un dosar penal, pentru abuz de putere. Ruslan Codreanu a fost demis, la două zile după ce a împlinit un an de interimat. Imediat după ce democraţii au cedat puterea noii alianţe politice ACUM - PSRM. Locul său a fost luat de Adrian Talmaci.

"Când mi-am asumat responsabilitatea de a administra şi a fi angajat al Primăriei, am pus punct la toate speculaţiile politice şi tot ce am vrut să fac este să ţin problemele sub control şi să modernizăm oraşul", a spus RUSLAN CODREANU, fost primar interimar, Chişinău

La probleme, lista ar fi lungă. Din august, Chişinăul a început să se înece în duhoarea emanată de staţia de epurare. Problema e veche şi rămâne şi pentru 2020. Rezultatele analizelor au arătat că, timp de trei luni, locuitorii Chişinăului au inspirat o grămadă de toxine, care au depăşit de 50 de ori normele admise.

Chiar dacă miroasea urât prin oraş, la sfârşit de septembrie autorităţile s-au lăudat cu inaugurarea scărilor de granit din parcul Valea Morilor. Banii, aproape un milion de euro, au fost oferiţi de Primăria Sectorului 1 din Bucureşti.

Evenimentul mult aşteptat a fost alegerea noului primar. Şi aici a fost o premieră. Ruslan Codreanu a ajuns primul candidat din istoria alegerilor locale care nu a fost admis în cursa electorală, deşi a adunat numărul necesar de semnături.

Surprizele nu s-au terminat aici. Pe 8 noiembrie, în plină campanie electorală, liderul PPDA, Andrei Năstase a aflat că mandatul său de primar, câştigat în 2018, a fost validat. El a continuat însă cursa electorală, dar a fost învins de contracandidatul său, socialistul Ion Ceban. Andrei Năstase a tăcut două zile după ce a pierdut alegerile. Nu la fel a făcut şi noul primar al Chişinăului.

"Vreau să le spun un mare mulţumesc pentru încrederea acordată mie şi echipei mele şi promit să nu vă dezamăgesc”, declarase Ion Ceban.

Imediat ce a fost învestit în funcţie, primarul s-a pus pe treabă. Şi-a început mandatul cu reparaţia propriului birou. Banii i-au fost oferiţi de un fost coleg de şcoală.

Noul primar general s-a remarcat şi prin faptul că a făcut mai multe vizite prin România, Turcia, Ucraina, dar mai ales în Rusia.

Fostul primar, Dorin Chirtoacă, chiar l-a numit "primarul-turist" şi a cerut un raport despre toate cheltuielile făcute din bugetul municipal.

În ianuarie 2020 se vor împlini  100 de zile de mandat la primărie şi rămâne de văzut cu ce se va lăuda socialistul Ion Ceban.

 
Similare
RECOMANDĂRI