Şeful statului spune că dacă depindea de Plahotniuc, PDM nu vota demisia Guvernului Sandu
Sursa foto:ntv.md Vizualizari:

Şeful statului spune că dacă depindea de Plahotniuc, PDM nu vota demisia Guvernului Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine că, dacă depindea de fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, deputaţii democraţi nu votau pentru demisia Guvernului Sandu şi pentru învestirea Guvernului Chicu. Potrivit lui, Plahotniuc ar fi promis „celor care îi asigură securitatea” că va face tot posibilul ca Guvernul Sandu să se menţină, transmite IPN.

„Eu nu cred că Plahotniuc este în România, eu cred că este în Statele Unite ale Americii. A promis, probabil, celor care încă îi asigură securitatea că va face tot posibilul ca Guvernul Sandu să se păstreze, că nu va fi demis şi că va exista în continuare o influenţă a celor din altă parte. Eu consider că aceasta este încă o confirmare că fracţiunea PDM, de fapt, a ţinut cont de interesele proprii, nu de ceea ce îi spune Plahotniuc. Pentru democraţi, alegerile parlamentare anticipate ar fi fost un scenariu prost pentru că în cazul acesta, democraţii, din 30 câţi sunt în Parlament, dacă erau 10-12 deputaţi, dar în genere puteau să nu treacă pentru că au nevoie de timp ca să-şi reformeze partidul”, a declarat şeful statului într-o ediţie specială la postul public Moldova 1.

Totodată, Igor Dodon spune că dacă Vladimir Plahotniuc revine în ţară, va fi arestat. Potrivit lui, aceasta se va întâmpla pentru că există dosare penale deschise, pentru că aceasta este poziţia Centrului Naţional Anticorupţie şi pentru că fostul lider PDM este dat în căutare internaţională. „De aceea, Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe, alte variante nu sunt pentru încălcările care au fost comise. Eu cred că acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu. Eu aş dori cât mai repede, în următoarele săptămâni-luni, dar aceasta depinde cum va fi conlucrarea cu partenerii străini, depinde cât de repede ne mişcăm cu procurorul general”, a continuat preşedintele.

Igor Dodon a mai menţionat că poziţia partenerilor externi este una foarte clară după schimbarea executivului la Chişinău. „Ei vor continuarea reformelor, ei sunt gata să susţină nu persoane, dar cetăţenii Republicii Moldova. De aceea, indiferent cum se numeşte Guvernul, indiferent cine stă în fruntea acestui Guvern, totul depinde de ce va face acesta. Dacă va face reforme, dacă va lupta mai departe pentru unele obiective care sunt, atunci eu cred că susţinere va fi”, a declarat şeful statului.

Igor Dodon spune că fiecare ambasador cu care a avut întrevederi până acum a declarat că este gata să susţină toate programele care au fost lansate până acum. „În ceea ce ţine de banii din exterior, eu cred că aceştia, mai ales împrumuturile, trebuie luate doar pentru creşterea economică, doar pentru proiecte care investesc în economie. Eu nu accept abordările anterioare care au fost în Republica Moldova când se luau bani pentru consum curent sau se luau credite pentru a plăti pensii. De aceea, împrumuturile pe care le luăm ele trebuie investite în economie, în infrastructură”, a adăugat preşedintele. În opinia lui Igor Dodon, infrastructura bună va pune bazele pentru dezvoltarea economică de mai departe şi în Republica Moldova vor veni investitori străini.

Similare
RECOMANDĂRI