Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SONDAJ. Doar trei partide s-ar regăsi în următorul Parlament, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri

Un nou sondaj de opinie a fost dat astăzi publicităţii. Conform acestuia, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, doar trei formaţiuni s-ar regăsi în următorul Legislativ - PSRM, PAS şi PDM. Studiul mai arată că, la alegerile prezidenţiale din acest an, Igor Dodon şi Maia Sandu s-ar putea duela în turul doi. Sondajul a fost realizat de Magenta la comanda Institutului Republican Internaţional.

În cazul unor eventuale alegeri parlamentare, Partidul Socialiştilor ar obţine cele mai multe mandate în Legislativ. Pentru ei şi-ar da votul 29% dintre cetăţeni. Partidul Acţiune şi Solidaritate ar obţine 21% din voturi 10% dintre alegători ar alege Partidul Democrat.

PARTIDELE CARE AR AJUNGE ÎN PARLAMENT

PSRM – 29 %
PAS – 21 %
PDM – 10 %
sursa  Institutul Republican Internaţional

Partidul Şor nu ar mai avea niciun deputat şi doar 4% dintre respondenţi ar vota pentru el. Studiul mai arată că preşedintele Igor Dodon şi fostul premier Maia Sandu sunt lideri în topul încrederii cetăţenilor. La nivel naţional, cei doi au acumulat câte 24% din opţiunile cetăţenilor. Totuşi, în Chişinău, pentru Maia Sandu ar vota 32% dintre alegători, în timp ce Igor Dodon ar luar doar 19 % din voturi.

Preşedintele PPDA, Andrei Năstase se clasează pe locul trei în top, acumulând 13% din opţiunile respondenţilor la nivel de ţară şi 16% din încrederea celor din Chişinău. Printre politicienii care se bucură de încredere se numără şi Zinaida Greceanîi, cu 10%, sau Pavel Filip cu 7%. Conform sondajului, un număr mare de alegători nu ar vota – adică aproape o treime. Numărul celor indecişi este şi mai mare – şi reprezintă 62% din electorat.

TOPUL ÎNCREDERII ÎN POLITICIENI

Igor Dodon – 24 %
Maia Sandu – 24 %
Andrei Năstase – 13 %
Zinaida Greceanîi – 10 %
Pavel Filip – 7 %
Ilan Şor, Renato Usatîi, Ion Ceban  - 5%

Sondajul a fost realizat pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 16 noiembrie – 9 decembrie, pe un eşantion de 1200 de persoane. Marja de eroare este de plus-minus 2,8%.

 
Similare
RECOMANDĂRI