Statutul Adunării interparlamentare Moldova, Ucraina şi Georgia, semnat la Tbilisi
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Statutul Adunării interparlamentare Moldova, Ucraina şi Georgia, semnat la Tbilisi

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, împreună cu omologul său din Georgia, Irakli Kobakhide, şi preşedintele Radei Supreme din Ucraina, Andriy Parubiy, au semnat la Tbilisi statutul Adunării interparlamentare Moldova, Ucraina, Georgia. Adunarea interparlamentară va avea statut consultativ şi va facilita colaborarea pentru politici comune de securitate, implementarea reformelor şi apropierea de Uniunea Europeană.

Promovarea activă a poziţiei celor trei state pe arena internaţională şi cooperarea împotriva dezinformării, şi propagandei sunt unele dintre priorităţile Adunării interparlamentare.

„Suntem determinaţi să fortificăm capacitatea noastră comună de apărare în faţa provocărilor. Facem apel la Uniunea Europeană şi Statele Unite să susţină în continuare Moldova, Ucraina şi Georgia pe calea dificilă a reformelor democratice”, a declarat preşedintele Parlamentului Andrian Candu la sesiunea de inaugurare a Adunării interparlamentare Moldova, Georgia, Ucraina, se anunţă într-un comunicat de presă.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, Republica Moldova înţelege că, din perspectiva viitoarelor alegeri, ameninţările hibride vor ţinti cele mai sensibile zone şi se va încerca subminarea evoluţiilor democratice din ţară.

Tototdată, Andrian Candu a mai menţionat că sunt necesare instrumente suplimentare, răspunsuri coordonate pentru a face faţă provocărilor, pentru a îmbunătăţi capacitatea celor trei state de a răspunde provocărilor comune şi pentru a creşte nivelul de securitate în regiune.

Adunarea interparlamentară se va reuni o dată pe an, prin rotaţie în fiecare stat.
 
Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova, condusă de preşedintele Parlamentului Andrian Candu, se află în Georgia în perioada 5-7 octombrie. Iniţiativa de creare a Adunării interparlamentare Moldova, Georgia, Ucraina a fost lansată la prima conferinţă interparlamentară de nivel înalt care a avut loc în luna martie, la Chişinău, când cei trei preşedinţi de legislative s-au angajat să-şi unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare şi securitate.
Similare
RECOMANDĂRI