Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ultima zi de înregistrare prealabilă pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie

Astăzi este ultima zi de înregistrare prealabilă pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a expediat, însă, de acum cinci zile ministerului de Externe propunerile privind deschiderea secţiilor de votare în străinătate. Comisia ar vrea să se organizeze 202 secţii în 36 state ale lumii. Cele mai multe ar urma să fie în Italia, Rusia şi SUA. Societatea civilă critică instituţia electorală pentru că nu a aşteptat încheierea procesului de înregistrare prealabilă.

CEC a transmis, încă de pe 11 septembrie, propunerile sale pentru organizarea secţiilor electorale în afara Republicii Moldova, chiar dacă astăzi este termenul limită pentru înscrierile prealabile ale cetăţenilor din diaspora care vor să voteze la prezidenţiale. Astfel, instituţia ar vrea să se înfiinţeze 38 de secţii în Federaţia Rusa, unde s-au înregistrat mai puţin de 6 mii de alegători, iar pentru Italia, care are aproape 11 mii de soicitări prealabile, propune 45 de secţii de vot. O decizie finală ar urma să fie luată până de 26 septembrie, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Modul în care CEC a făcut aceste propuneri a fost dur criticat de societatea civilă.

ŞTEFAN GLIGOR, jurist, expert în politici publice: "Avem 6000 de inregistrări prealabile in federaţia rusă care in opinia mea sunt  falsificate chiar dacă nu erau fasificate ei erau obligati să astepte până pe 16 să vadă numărul final al persoanelor inregistrate şi erau obligati să coraboraze aceste date. Acest număr imens de secţii de votare este deschis in mod ne intemeiat şi va servi ca baza temei de organizarea unor fraude pe teritoriul Federaţiei Ruse".

Un alt aspect de care vorbesc cu îngrijorare atât experţii în domeniul electoral cât şi candidaţii la scrutinul prezidenţial se referă la posibilitatea unor refuzuri din partea unor state europene de a deschide pe teritoriile lor secţiile de votare solicitate.

ŞTEFAN GLIGOR, jurist, expert în politici publice: "Cu certitudine nu am niciun dubiu că federaţia Rusia se vor deschide atâtea secţii cât vor cere autorităţile noastre cât priveşte UE eu am astfel de temeri şi nu doar eu. În cazul în care, de ex. Italia, Spania, Germania, nu votează pentru că nu se deschid secţii, iar in Rusia deschid 38 de secţii şi se fraudează masiv atunci vom avea o fraudă care va produce un efect asupra rezultatului final şi acestea alegeri de exemplu ar putea să nu fie recunoscute şi ar putea să duca la proteste de stradă şi asa mai departe".

Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale a declarat, pentru TVR MOLDOVA, că aceasta listă nu este finală şi că a fost transmisă înainte de încheierea înregistrării prealabile pentru o coordonare cu ţările care vor găzdui secţiile de vot.

MAXIM LEBEDINSCHI, Secretar, Comisia Electorală Centrală: "Orice secţie de votare care urmează a fi deschisă peste hotarele ţări nu poate fi deschisă fără acordul statului gazdă. Din aceste considerente CEC de comun cu colegii de la externe au totalizat propunerile care au venit d ela reprezentanţii diasporei d ela misiunile diplomatice de la acele analize care s-au facut pe interior  si au facut o listă mult mai larga şi mai vastă decât s-au bugetat. Înregistrarea prealabilă este doar unul din criterii si nu este unicul criteriu si nu are un caracter imperativ. Aceasta listă nu este una finală ce urmează a fi aprobată".

CEC a mai propus ca în SUA să fie deschise 18 secţii, în România - 15 secţii, la fel ca la alegerile precedente, în Germania 11 secţii, iar în Marea Britanie doar 10 secţii de vot. Asta deşi Regatul Unit este pe locul doi pe lista înregistrărilor prealabile, cu 8.000 de solicitări. La scrutinul parlamentar de anul trecut în Federaţia Rusă au fost deschise 11 secţii de vot.
Similare
RECOMANDĂRI