Valeriu Ghileţchi: Ultimatumul de la Gazprom a venit pentru că Maia Sandu a mers la Bucureşti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Valeriu Ghileţchi: Ultimatumul de la Gazprom a venit pentru că Maia Sandu a mers la Bucureşti

Dacă preşedintele Maia Sandu nu pleca la Bucureşti, poate nici anunţul Gazprom-ului către Republica Moldova nu venea aşa de categoric, susţine ex-vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

 „Cedarea care s-a făcut cu pachetul trei sigur că este una regretabilă. Înţelegem explicaţiile care ne-au fost aduse ţinând cont de preţ, condiţiile pentru livrarea gazelor, dar totuşi a fost o cedare destul de mare. Pe moment ea aparent face sens pentru că suntem totuşi în prag de iarnă, dar vorbim despre această interconectare energetică. A fost un preţ destul de mare, chiar dacă pe moment nu conştientizăm preţul pe care l-am plătit. E lipsa unei sinergii în cadrul actualei guvernări. Sunt mai multe elemente care nu s-au aşezat încă toate la locul lor ca să vedem rezultate mai frumoase, poate e lipsa de experienţă. Pe undeva e lipsa de sinergie şi coordonare mai bună. Eu nu cred că este o întâmplare acest anunţ al Gazprom-ului. Cred că e o eroare a guvernului, dar pe care foarte bine au utilizat-o politic Gazprom-ul. Dacă doamna Sandu nu pleca la Bucureşti, poate nici anunţul nu venea aşa de categoric. Nu exclud că există şi un mesaj politic prin acest ultimatum: aveţi grijă ce semnaţi la Bucureşti pentru că sunteţi foarte dependeţi de noi. Eu cred că a fost o scăpare. Nu ar fi trebui să se întâmple. Domnul Spînu când a semnat acest contract trebuia să fie conştient de această diferenţă de tarif care a creat această datorie. Din moment ce eşti conştient de acest lucru nu trebuia să-i oferi Federaţiei Ruse posibilitatea ca să pună această presiune pe tine”, a declarat ex-vicepreşedinte al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi.

„Republica Moldova a fost nevoită să semneze acest contract pentru că nu sunt gaze pe piaţă astăzi şi semnarea contractului cu Gazprom-ul nu împiedică să cumpere gaze şi din altă parte, dar nu are de unde. Există un deficit de gaze în UE. Şantajul pe care l-a făcut Rusia cu gazul în Europa se datorează faptului că acest pachet trei se aplică şi la gazoductul Nord Stream 2. Criza gazelor de astăzi depăşeşte competenţele guvernului din R. Moldova şi a multor guverne din Europa. Criza a fost făcută artificial şi ceea ce nu au putut prevedea ai noştri a fost că nu au putut comanda încă din vară volume de gaz din România sau din altă parte. Au crezut că vor semna un acord cu Rusia şi vor veni gaze suficiente la un preţ foarte bun. România nu poate azi să ne dea gaze fiindcă nu are depozite uriaşe de gaze. Trebuie să finalizăm acest gazoduct Iaşi-Ungheni şi să excludem dependenţa energetică faţă de Rusia. Problema este că Rusia duce un război hibrid împotriva R. Moldova şi nu va rata nicio şansă să pună în dificultate guvernul şi cetăţenii R. Moldova. Acest război hibrid constă şi în discreditarea propriilor guverne în faţa cetăţenilor. Atunci când semnezi un acord cu Rusia nu trebuie să te bazezi pe declaraţiile lor de prietenie. Trebuie să fii foarte atent şi pragmatic şi să respecţi obligaţiile pe care le-ai luat. Ar fi o situaţie catastrofală dacă Rusia ar tăia livrarea de gaze către R. Moldova fiindcă nu avem de unde lua. Noi am fost pur şi simplu o victimă, iar iarna aceasta depind toţi de Gazprom, de Rusia, iar Gazprom este o organizaţie politică, nu e economică şi părerea mea este că responsabilii din guvern au greşit atunci când şi-au asumat obligaţiuni faţă de ruşi că vor plăti până în data de 23 şi nu au făcut acest lucru. Se ştie că Rusia niciodată nu ne-a dorit binele. Şi noi avem aici coloana a 5-a în frunte cu Dodon care doar asta fac la Moscova, blochează şi instigă la acţiuni anti Republica Moldova. Din punct de vedere politic, trebuie să ne aşteptăm la deconectarea gazelor fiindcă Rusia joacă dur acum cu toată lumea, nu numai cu noi”, a adăugat liderul PUN, Anatol Şalaru.

Amintim că Republica Moldova riscă să rămână de joi fără gaz natural. Furnizorul rus Gazprom a cerut luni Chişinăului să achite toate datoriile curente, adică pentru gazul consumat în octombrie şi noiembrie. Gigantul rus aminteşte că potrivit contractului semnat la sfârşitul lunii trecute, Republica Moldova trebuia să acopere aceste datorii cel târziu ieri, însă nu a făcut-o. Gazprom ameninţă că va sista livrarea gazului dacă până la sfârşitul zilei de 24 noiembrie, Chişinăul nu va face plăţile. Autorităţile Republicii Moldova spun că sunt în căutare de soluţii urgente.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.
Similare
RECOMANDĂRI