Viceprim-ministrul Ucrainei s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Viceprim-ministrul Ucrainei s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova

Viceprim-ministrul Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate, co-preşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, Oleksii Reznikov, s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

În cadrul vizitei, oficialul ucrainean a fost primit de către prim-ministrul Republicii Moldova Natalia Gavriliţa. În timul discuţiilor au fost trecute în revistă aspectele de bază de pe agenda bilaterală, a fost apreciat nivelul ascendent al cooperării în diverse domenii de interes reciproc şi deschiderea mutuală de aprofundare a acesteia, precum şi a fost remarcată necesitatea înregistrării unor progrese vizibile pe un şir de teme actuale cum ar fi avansarea controlului în comun pe frontiera de stat moldo-ucraineană, relansarea activităţii comisiilor bilaterale existente, ş.a. Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a subliniat importanţa cooperării bilaterale pentru protejarea râului Nistru, aceasta fiind una dintre priorităţile R. Moldova.

Întâlnirea viceprim-ministrului pentru reintegrare Vlad Kulminski cu omologul său ucrainean a vizat experienţa celor două state în domeniul promovării politicilor de reintegrare şi în realizarea dezideratului de reglementare finală şi durabilă a conflictelor.

Oleksii Reznikov s-a întâlnit şi cu un grup de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, fiind discutate aspecte referitoare la activitatea curentă a procesului legislativ şi obiectivele prioritare pe termen scurt şi mediu scontate. Totodată, a fost menţionat nivelul avansat  de conlucrare la nivelul instituţiilor omoloage ale ambelor state, precum şi exprimată deschiderea integrală pentru avansarea proceselor iniţiate.

În după amiaza zilei de ieri s-a desfăşurat întâlnirea co-preşedinţilor Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică Vlad Kulminski şi Oleksii Reznikov, cu participarea din partea Republicii Moldova a viceprim-ministrului Andrei Spînu, ministrului economiei Sergiu Gaibu; ministrului mediului Iuliana Cantaragiu şi a altor reprezentanţi din cadrul instituţiilor naţionale relevante. În cadrul discuţiei a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea unor acţiuni comune pentru perioada următoare ce vizează subiectele actuale în relaţiile bilaterale, în special: realizarea proiectelor de infrastructură (construcţia podului Cosăuţi-Yampil, restabilirea circulaţiei feroviare directe Chişinău-Kyiv, reabilitarea porţiunii de drum feroviar Berezino-Basarabeasca), liberalizarea reciprocă a circulaţiei auto şi aeriene, dezvoltarea conceptului controlului comun la frontiera de stat moldo-ucraineană, finalizarea procesului de demarcare a frontierei, reglementarea raporturilor de proprietate, livrările energiei electrice, probleme comerciale şi sporirea exporturilor din R. Moldova pe piaţa ucraineană.

O atenţie sporită a fost acordată problematicii protecţiei râului Nistru şi aspectelor ecologice ale funcţionării Complexului Hidroenergetic Nistrean. Părţile au ajuns la înţelegerea să fie organizată o şedinţă comună pe aceste aspecte în viitorul apropiat.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, vizita întreprinsă la Chişinău de către adjunctul premierului ucrainean a constituit o continuare a bunei cooperări activ dezvoltate recent între conducerea şi demnitarii publici de nivel înalt din partea Republicii Moldova şi ai Ucrainei şi care va continua să se aprofundeze şi pe viitor.

Similare
RECOMANDĂRI