Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. A.P.E.: “Relaţia Moscovei cu Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău rămâne una ostilă”

Moscova menţine o relaţie cu Republica Moldova pe direcţia prezidenţială pentru că aşa îi este convenabil, dar şi pentru că guvernul de la Chişinăul nu arată o prea mare deschidere. Declaraţiile au fost făcute de experţii de la Asociaţia pentru Politică Externă, care au realizat şi un studiu pe acest subiect. Un pas înainte şi doi înapoi, cam astfel avansează cele două state în cooperare. Cele mai multe impedimente sunt dictate de viziunile politice.

Relaţia dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă a avansat foarte puţin. Cel puţin asta arată un studiu realizat de Asociaţia pentru Politică Externă. Numeroasele vizite pe care preşedintele Igor Dodon le-a întreprins la Moscova au impulsionat cooperarea pe domeniul comercial si a redus  puţin din barierele pe care trebuiau să le depăşească migranţii. Pentru că relaţia Moscovei cu Guvernul şi Parlamentul de la Chişinău rămâne una ostilă, nici cooperarea pe alte domenii nu avansează, mai spun experţii.

Săptămâna trecută, deputaţii liberali au venit cu o iniţiativă legislativă ca Republica Moldova să iasă din componenţa CSI. Motivul ar fi că Federaţia Rusă a încălcat mai multe principii care au stat la baza constituirii organizatiei. Experţii spun că autorităţile de la Chişinău nu sunt pregătite să-şi asume o astfel de responsabilitate. Moldova ar putea ieşi din CSI abia după ce va avea o rezolvare pentru consecinţele acestei acţiuni care, în primul rând va afecta migranţii prin impunere de vize. Deocamdată, Republica Moldova rămâne să aibă o relaţie bună cu Federaţia Rusă la nivel prezidenţial, pentru că o astfel de cooperare este în primul rând convenabilă Moscovei.

Presedintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că guvernarea de la Chişinău vrea să angajeze o companie juridică internaţională care să estimeze valoarea pagubelor cauzate de Federaţia Rusă timp de 25 de ani prin prezenţa forţelor militare în raioanele din estul Republicii Moldova. O misiune practic imposibilă fără o susţinere internaţională şi fără un plan clar de reglementarea transnistreană din partea Chişinăului, mai spun experţii. Tot ei cred că legea antipropagandă , aprobată la sfârşitul anului trecut, ar fi avut un impact mai mare dacă ar fi fost implementată în 2014, când şi societatea era în eforia speranţelor de integrare europeană a Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI