VIDEO. Analişti, despre noile modificări, votate de Parlament în prima lectură, privind corupţia politică şi electorală în Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Analişti, despre noile modificări, votate de Parlament în prima lectură, privind corupţia politică şi electorală în Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi în prima lectură un proiect de lege, care prevede sancţiuni mai dure privind corupţia politică şi electorală. Totuşi, acestea ar putea fi insuficiente dat fiind faptul că în ultimii ani, campaniile electorale din R. Moldova au ajuns să coste milioane de lei sau chiar euro. La această concluzie au ajuns analiştii politici Anatol Ţăranu şi Victor Ciobanu, în cadrul dezbaterilor la acest subiect de la „Punctul pe AZi”.

„Noi vorbim de amenzi de 15 mii de lei, atunci când suntem conştienţi că odată cu întrarea în politică a lui Plahotniuc campaniile au început să coste milioane şi nu de lei. Şi atunci trebuie să fim foarte atenţi la aceste sume, inclusiv prin finanţări. Iarăşi am să invoc acel exemplu de Bahamas în care vorbim de milioane de dolari intraţi în conturile electorale. Şi să ii sperie cu amenzi de 15 mii de lei cred că este puţin ridicol. Acolo putem vorbi şi de amenzi care trebuie să fie graduale, să crească de la diferite sume. Dar în primul rând, să facem anumite modificări ca atunci când un partid este prins cu mâţa în sac, când banii nu ştiu de unde se iau, sau sunt din exterior, el pur şi simplu pleacă din politica moldovenească, se dizolvă partidul. Chiar dacă poate majoritatea membrilor nu au ştiu. Dar nu cred că nu au ştiut. Ei toţi primesc în capania electorală bani în plic, pentru motorină, pentru deplasări, pentru ziarul de partid. Deci toţi cunosc acest fenomen şi la toţi le convine”, a declarat analistul Victor Ciobanu, în platotul TVR Moldova.

De aceeaşi părere este şi Anatol Ţăranu, care precizează că amenzile ar fi prea mici pentru unele partide care indică venituri de milioane de lei, sau când în joc sunt puse interesele asupra unor instituţii ale statului care ar genera profituri de zeci de ori mai mari decât cheltuile din campania electorală.

„Sistemul trebuie dărâmat. Măsurile cu amenzi, cu scoaterea din campanie, ele sunt necesare, asemenea amendamente nu fac rău. Dar ar fi o iluzie să se reducă totul numai la aceasta, iar asta nu va scoate corupţia. Domnul Ciobanu are perfectă drepate. Acolo aşa nişte sume sunt în joc că amenzile acestea par nişte jucării de copil. Cât de mult trebuie să pierzi în campania electorală ca după să câştigi de exemplu „Metalferos” şi să îţi recuperezi toate pierderile înzecit”, menţionează analistul politic, Anatol Ţăranu. 

Precizăm că, cu 85 de voturi, deputaţii au aprobat în prima lectură un proiect de lege, care prevede modificarea unor acte normative şi are scopul de a revizui legislaţia penală şi contravenţională, în vederea eficientizării mecanismelor de prevenire, investigare şi sancţionare a corupţiei politice şi electorale.

DOCUMENTUL urmăreşte îmbunătăţirea legislaţiei, pentru organizarea şi desfăşurarea corectă şi liberă a procesului electoral. Iniţiativa vizează aspecte precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor spre secţiile de vot şi implicarea organizaţiilor necomerciale în campania electorală.

Proiectul de lege mai prevede modificarea Codului contravenţional. Transportarea alegătorilor spre secţia de vot, în ziua scrutinului, se va sancţiona cu amendă de la 60 la 120 de unităţi contravenţionale pentru persoanele fizice şi de la 180 la 300 de unităţi contravenţionale pentru persoanele juridice. De asemenea, va fi sancţionată şi organizarea transportării alegătorilor spre secţiile de vot. Totodată, va fi pedepsită contravenţional şi utilizarea discursului de ură şi instigarea la discriminare.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în lectura a doua şi va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial. Ediţia emisiunii „Punctul pe AZI” de vineri, 3 decembrie, poate fi urmărită aici.


 
Similare
RECOMANDĂRI