VIDEO. Când ar putea fi implementat sistemul electronic de vot în alegerile din R. Moldova. Precizările vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Ţurcanu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Când ar putea fi implementat sistemul electronic de vot în alegerile din R. Moldova. Precizările vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Ţurcanu

Republica Moldova este gata din punct de vedere tehnic pentru a implementa sistemul electronic de vot, doar că este necesar de a interveni la nivelul actelor normative, dar şi de conştientizarea şi instuirea cetăţenilor în ceea ce priveşte funcţionarea acestuia. Potrivit vicepremierului pentru digitalizare, Iurie Ţurcanu, Republica Moldova trebuie să parcurgă anumite etape, pentru ca acest sistem să aibă un efect pozitiv. O opinie asemănătoare a fost exprimată şi de Vasile Postolachi, expert AGE în digitalizarea serviciilor publice.

„Din punct de vedere tehnologic suntem pregătiţi demult pentru a face acest pas, mai urmează să ne pregătim din punct de vedere instituţional şi al societăţii noastre. Să nu uităm prin ce am trecut noi ca sistem, unul pătruns de corupţie cu nişte instituţii slabe, aceleaşi care ar trebui să participe la organizarea votului şi de cele mai multe ori constatăm că oamenii nu prea înţeleg ce înseamnă acest vot prin internet şi este privit ca o cutie neagră în care intră nişte voturi şi iese un rezultat”, a declarat Iurie Ţurcanul, în platoul TVR Moldova. 

De asemenea, oficialul a precizat că sistemul de vot electronic din punct de vedere tehnic este sigur, însă organizarea acestuia şi modul de a vota al cetăţenilor reprezintă veriga slabă. Totuşi, vicepremierul pentru digitalizare spune că este nevoie de cunoaşte foarte bine acest sistem, înainte de a fi implementat de autorităţile de la Chişinău.

„Votul electronic este suficient de securizat pentru ca să certificăm că există o mare parte de încredere în ceea ce ne permit tehnologiile. Soluţia tehnică nu este o verigă slabă în aceast proces. Veriga slabă este în pregătirea oamenilor pentru a vota electronic. Şi aici semnătura electronică sau identitatea electronică este acel instrument pe care trebuie să-l posede toată lumea. Şi în al doilea rând este pregătirea instituţiilor pentru a putea organiza procesul de vot prin internet să-l organizeze întratât încât să nu lese îndoială sau loc pentru înterpretări. Astăzi, ştiind în ce situaţie ne aflăm cu sistemul judiciar, ştiind că nu putem controla foarte bine şi hotarul de est şi avem acest fenomen de migranţi electorali, în situaţia în care vom veni cu votul electronic, dacă nu putem stăpâni bine situaţia, s-ar putea să amplificăm un fenomen nociv decât să soluţionăm o problemă”, a precizat Iurie Ţurcanu.

În context, Vasile Postolachi, expert AGE în digitalizarea serviciilor publice a menţionat că este nevoie de a opera modificări în cadrul normativ al Republicii Moldova, după care acest sistem poate fi implementat.

„Din punct de vedere tehnologic, probabil suntem gata să implementăm votul electronic, sau aproape gata, căutăm tehnologia, dezvoltăm tot ce este necesar pe partea tehnică şi am putea implementa. Dar tot ceea ce ţine de însăşi implementarea de a se adopta cadrul normativ şi aşa mai departe, aici probabil ţine de un nivel mult mai înalt decât ceea ce putem noi la moment să ne expunem”, a punctat Vasile Postolachi.

Ediţia emisunii „Punctul pe AZi”, din această seară, cu participarea vicepremierului pentru digitalizare, Iurie Ţurcanu şi a expertului AGE în digitalizarea serviciilor publice, Vasile Postolachi, poate fi urmărită mai jos.

Similare
RECOMANDĂRI