VIDEO. Cristian Pârvulescu, despre criza migranţilor din Belarus: „Suntem în pragul unui razboi. E clar că Rusia nu se joacă în 2021”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Cristian Pârvulescu, despre criza migranţilor din Belarus: „Suntem în pragul unui razboi. E clar că Rusia nu se joacă în 2021”

Politologul Cristian Pârvulescu, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi, de la TVR Moldova, a declarat că suntem în pragul unui război, în contextul crizei migranţilor de la graniţa dintre Polonia şi Belarus.

„Este o repetare a crizei din 2015. Atunci Turcia şi Rusia au încercat să pună UE într-o situaţie dificilă. dar atunci exista şi o resursă a migraţiei. Rusia bombarda Siria, atunci erau migranţi adevăraţi şi refugiaţi din faţa bombardamentelor. Acum asistăm la un cu totul alt experiment în care Lukaşenko şi Putin încearcă să pună Europa într-o situaţie imposibilă pentru a dovedi lumii întregi că Europa este incapabilă să îşi păstreze valorile şi atacul împotriva Poloniei nu este întâmplător. Polonia nu este cea mai democratică dintre statele europene. Ceea ce se încearcă este să se menţină această presiune permanent, unde punem în legătură şi situaţia gazelor cu situaţia generală de acum. Este o formă de război hibrid. Acum Lukaşenko şi Putin vor să oblige UE şi statele membre să negocieze regimul de la Minsk, ceea ce înseamnă că ar trebui să recunoască legitimitatea unei puteri despre care ştim foarte bine că s-a instaurat prin forţă, să recunoaştem că o dictatură care a fraudat alegerile poate să funcţioneze. E o situaţie imposibilă. Războiul hibrid nu a început acum. Războiul hibrid este o manieră prin care Rusia încearcă să-şi destabilizeze adversarii. Evident că alegerile din 2016 din SUA, referendumul pentru Brexit, alegerile din Franţa, cele din Germania, cele din România chiar au fost părţi ale acestui război hibrid. Mie mi-e frică de acest război hibrid. Riscă să devină un război în toată regula. Suntem într-o situaţie probabil la fel de gravă la fel ca cea din timpul crizei rachetelor din Cuba. Suntem în pragul unui război”, a declarat Cristian Pârvulescu.

 „Lukaşenko nu poate lua singur nicio decizie. Cred că scenariul este foarte bine pus la punct şi părerea mea e că Lukaşenko nu-şi permite nici să strănute fără aprobarea Moscovei. Belarus e o nouă testare a viabilităţii proiectului european. Ei vor să umilească UE ca să negocieze cu un dictator. Dincolo de marele drame ce se produc la frontieră trebuie să înţelegem că în spatele frontierei se află jumătate de miliard de oameni. UE are peste 500 de milioane de cetăţeni şi nu putem să punem în pericol toată construcţia europeană fiindcă astfel doreşte Federaţia Rusă. Proiectul de a dezmembra această uniune are mai mulţi autori, dar este promovat printr-o sumedenie de instrumente inclusiv cele care nu se cunosc şi cele care sunt cunoscute.”, a adăugat deputatul în Parlamentul 90, Alecu Reniţa.

„Este vorba de un nou element al unui război hibrid, declanşată de doi autocraţi împotriva valorilor europene. Aceşti migranţi nu vor să ajungă în UE, dar vor să ajungă în Germania. Mulţi din ei au plătit bani grei pentru a ajunge în Belarus şi de a încerca să intre prin Polonia în UE. Lukaşenko a pierdut orice independenţă cu Vladimir Putin şi eu consider că acestea sunt nişte acţiuni orchestrate. Lukaşenko este un executor docil şi Putin şi Lukaşenko doresc să pună în situaţie UE ca să iniţieze un dialog cu Lukaşenko, care nu este recunoscut în calitate de preşedinte legitim în scopul aplanării acestei crize. Deocamdată se demonstrează determinarea pentru a nu permite realizarea acestui scenariu care face parte din război hibrid. Situaţia este dramatică din punct de vedere umanitar, dar cel mai grav este că în spatele acestui dramatism umanitar se ascunde cinismul acestor doi lideri autoritari. Eu nu cred că Rusia lui Putin doreşte un război în toată legea, în situaţia când jumătate de Londra e cumparată de oligarhii ruşi”, declară deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Cât despre situaţia din Ucraina şi influenţa Federaţiei Ruse asupra acesteia politologul Cristian Pârvulescu spune: „Rusia încearcă să devină foarte activă militar şi să producă cât mai multe conflicte pentru a-şi pune adversarii într-o situaţie imposibilă şi a-i obliga să negocieze cu umilinţă cu el. Ceea ce încearcă Rusia e să mobilizeze societatea ucraineană împotriva guvernului său. Satisfacţia lui Putin ar fi să răstoarne guvernul instalat prin alegeri prin manifestaţii, aşa cum s-a întâmplat în 2014. Este clară o mobilizarea a societăţii împotriva guvernului de distribuire de fake news, de teorii ale conspiraţiei, toate astea creează probleme suplimentare. E clar că Rusia nu se joaca în 2021. Este un fel de ultim moment în care poate să mai exercite o presiune şi să rupă legăturile şi solidaritatea din interiorul Uniunii Europene.”

„Deci este foarte clar că Rusia insistă asupra federalizării Ucrainei. Transformarea Ucrainei într-o zonă tampon, zonă gri sub controlul Federaţiei Ruse cu renunţare la suveranitate. Lucrurile sunt destul de grave, nimeni nu ştie unde poate să sară scânteia. Federaţia Rusă conştient încearcă să destabilizeze situaţia internă în Ucraina, în perspectiva iernii, pentru ca pe urmă să scoată foloase politice şi aici eu nu m-aş fi entuziasmat prea mult în legătură cu faptul că noi am semnat contractul cu Gazprom-ul. Există angajamentul Federaţiei Ruse de a tranzita gazul prin sistemul de gazoducte ucrainean pânâ la 2024 inclusiv, dar dacă lucrurile vor evolua aşa, pot apărea probleme serioase şi la noi, în pofida contractului semnat. Ucraina, prin amplasarea sa geografică, ne protejează şi pe noi. Trebuie să fim conştienţi de aceste riscuri deoarece nimic nu e definitiv şi deocamdată nimic nu este pozitiv. Trebuie să înţelegem riscurile şi să găsim remedii pentru diminuarea lor.”,  a conchis deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.


 
Similare
RECOMANDĂRI