VIDEO. Doina Gherman, despre ratificarea Convenţiei de la Istanbul de către R. Moldova: Vine strict ca un instrument de a combate şi de a proteja toate victimele violenţei domestice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Doina Gherman, despre ratificarea Convenţiei de la Istanbul de către R. Moldova: Vine strict ca un instrument de a combate şi de a proteja toate victimele violenţei domestice

Convenţia de la Istanbul, la care Parlamentul Republicii Moldova a votat ratificarea acesteia, vine în mod special axată pe combaterea violenţei împotriva femeilor. De această părere este deputata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Doina Gherman, ca a participat la ediţia din acestă seară a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, împreună cu Svetlana Andrieş, coordonatoare de program, UN Women în Republica Moldova.

„95 de procente din cazuri de violenţă în Republica Moldova sunt femei. De aceea, Convenţia de la Istanbul, vine în mod special axată pe combaterea violenţei împotriva femeilor. Dar, ca să tranşez acest moment, dispoziţiile acestui document nicidecum nu obligă introducerea idiologiei de gen în sistemul juridic şi educaţional din Republica Moldova. Pentru că aici este manipularea la care apelează colegii noştri. Deci nu este despre asta. Această Convenţie vine strict ca un instrument de a combate şi de a proteja toate victimele violenţei domestice. Ceea ce ţine de aspectul curricumului şi de aspectul educaţional, este vorba de a pune un accent deosebit pe egalitatea de gen”, a declarat în studioul TVR Moldova, deputata PAS, Doina Gherman. 

Deoarece ratificarea Convenţiei de către Republica Moldova a stârnit nemulţumirea opoziţiei din Parlament, deputaţii fracţiunii Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită examinarea constituţionalităţii acesteia invocând mai multe motive. În context, Svetlana Andrieş, coordonatoare de program, UN Women în Republica Moldova, spune că motivele aduse de BECS sunt defapt mituri, iar Convenţia vine să protejeze drepturile femeilor.

„Există o serie de mituri care bântuie în jurul Convenţiei şi aceste mituri sunt răspândite prin anumite canale de comunicare clasice în ţările unde există anumite regrese pe dimensiunea egalităţii de gen. Regresele sunt în mai multe ţări, inclusiv din Uniuniea Europeană, nu doar în Polonia şi este regretabil că această Conveţie este folosită ca şi instrument de şantaj în ceea ce priveşte femeile şi drepturile lor. Drepturile femeilor sunt drepturile omului şi trebuie să pornim de la această precondiţie atunci când, fie elaborăm politici, fie elaborăm cadrul legal, fie creeăm servicii care să răspundă necesităţilor atât femeilor, cât şi bărbaţilor.

Dacă aceste femei, într-un număr extrem de mare, trec prin violenţă, eu nu cred că noi putem trage concluzia că vom fi o societate sănătoasă nu doar fizic dar şi mental atunci când aceste procese nu au finalitate clară pe elementul de protecţie. Noi am încercat să explicăm ce beneficii aduce Convenţia, ce însemană Convenţia. Genul este o noţiune care este utilizată pe larg, nu doar în legea numărul cinci, există şi alte legi care explică foarte clar ceea ce înseamnă roluri tradiţionale, ceea ce înseamnă roluri sociale şi ce înseamnă sexul. Atunci când o societate îi impune femeii doar rolul de casnică şi mamă este un rol social”, a precizat Svetlana Andrieş.

Convenţia de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor şi adoptarea politicilor integrate.

Astfel, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenţei, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar şi alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenţiei.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea împotriva femeilor şi a violenţei domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017. Pentru orice stat care aderă, Convenţia intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, cu participarea deputatei PAS, Doina Gherman şi a Svetlanei Andrieş, coordonatoare de program, UN Women în Republica Moldova, poate fi următită mai jos.

Similare
RECOMANDĂRI