Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Octavian Ţâcu: Folosirea politică a personalităţii lui Ştefan cel Mare este o absurditate

La 2 februarie, Igor Dodon a declarat 2018, anul domnitorului Ştefan cel Mare. Istoricul Octavian Ţâcu crede că nu este vorba decât de un artificiu electoral al preşedintelui. Într-o declaraţie pentru TVR MOLDOVA, Ţâcu a spus că iniţiativa lui Dodon nu are nicio legătură cu vreun eveniment legat de domnia lui Ştefan cel Mare şi reprezintă o încercare de a submina sărbătorirea celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

În opinia lui Octavian Ţâcu, Igor Dodon promovează moldovenismul impus de patronii săi politici de la Moscova.
 
OCTAVIAN ŢÂCU, istoric: "Perioada sovietică a fost cea care a contrapus identitatea moldovenească celei româneşti şi toate aceste acţiuni ale lui Igor Dodon nu sunt decât o continuitate."
 
Prin urmare, şeful statului promovează un fals istoric, mai spune Ţâcu.
 
OCTAVIAN ŢÂCU, istoric: "Ştefan cel Mare a domnit la Suceava şi este îngropat la Putna. Iar el a fost domnul Ţării Moldovei de la Carpaţi până la Hotin, la Marea Albă, Cetatea Albă şi Chilia. Prin urmare, este o ţară împărţită în trei state, iar succesorul de drept al Ţării Moldovei este România şi orice încercare de a instrumentaliza politic personalitatea lui Ştefan cel Mare este un absurd."
 
Iar prin această absurditate, adaugă Ţâcu, Igor Dodon încearcă să contracareze, să umbrească acţiunile prilejuite de Anul Centenarului Marii Uniri, erijându-se într-un statalist fals.

OCTAVIAN ŢÂCU, istoric: "Pentru că în ideea originală tocmai unioniştii ar trebui să fie statalişti, deoarece Declaraţia de Independenţă şi suita documentelor constitutive ale Republicii Moldova sunt de factură românească. Toate au avut la origini această continuitate a spaţiului românesc."
 
Dincolo de aspectul istoric, Octavian Ţâcu consideră că, prin decizia sa, Igor Dodon încearcă de fapt să-şi acopere neputinţa politică.
 
OCTAVIAN ŢÂCU, istoric: "În afara acestor instrumente de statalism şi moldovenism, lui Igor Dodon nu i-a mai rămas niciun instrument. Deşi s-a pronunţat în timpul campaniei electorale că va lupta împotriva corupţiei, pentru bunăstarea economică, cu oligarhia, dar, din câte vedem, conlucrează foarte bine cu puterea actuală."
 
În 2006, în cadrul campaniei Marii Români, organizată de TVR 1, domnitorul Ştefan cel Mare a fost desemnat cel mai mare român al tuturor timpurilor, prin votul telespectatorilor.
Similare