VIDEO. Război între Palate. Preşedintele Iohannis refuză din nou remanierea, premierul Dăncilă îl acuză de blocaj
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Război între Palate. Preşedintele Iohannis refuză din nou remanierea, premierul Dăncilă îl acuză de blocaj

Războiul dintre preşedinte şi premier se înteţeşte. Klaus Iohannis refuză din nou remanierea şi insistă ca prim-ministrul să ceara un vot de încredere pentru guvernul său în Parlament. În replică, Viorica Dăncilă îl acuză pe şeful statului de blocaj. Ea a trimis ieri preşedintelui propunerile pentru cele şase ministere rămase fără şefi, iar pe listă se regăsesc şi trei parlamentari ai ALDE, deşi partidul a ieşit oficial de la guvernare.


Preşedintele Klaus Iohannis argumentează că, potrivit articolului 85 din Constituţie, odată cu plecarea de la guvernare a formaţiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu, compoziţia politică a executivului s-a schimbat şi premierul trebuie să se prezinte în Parlament pentru un vot de validare.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă îl acuză însă pe şeful statului de blocaj. Şi încă din timpul şedinţei de guvern de dimineaţă a făcut apel la Klaus Iohannis să renunţe la jocurile politice pentru a nu pune în pericol instituţiile statului.

Ba chiar a adoptat o ordonanţă de urgenţă care să permită plata salariilor pentru angajaţii din ministerele Mediului, Energiei şi Relaţiei cu Parlamentul, rămase fără miniştri după retragerea ALDE de la guvernare.

În acest moment, miza este la ALDE. Câţiva parlamentari sunt alături de PSD şi l-au votat pe Teodor Meleşcanu în fruntea Senatului. Iar premierul Viorica Dăncilă a cooptat trei membri ALDE pentru ministerele Mediului, Energiei şi Relaţiei cu Parlamentul, rămase fără şefi.

A trimis propunerile la Cotroceni, alături de alte trei pentru Educaţie, Interne şi vicepremier pe probleme economice.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, avertizează că o decizie adoptată recent îi lasă fără carnet de partid pe cei care au acceptat funcţii de la PSD.

La sfârşitul lunii august, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat părăsirea coaliţiei de la putere şi colaborarea cu formaţiunea lui Victor Ponta, Pro România.

Şefa PSD, Viorica Dăncilă, a solicitat de trei ori până acum preşedintelui să accepte varianta remanierii. Între timp, sesizată de premierul Viorica Dăncilă, Curtea Constituţională va judeca pe 18 septembrie dacă exista un conflict juridic de natură constituţională între puterile statului.

Similare
RECOMANDĂRI