Vizita Trio-ului asociat al premierilor, la Bruxelles. Prim-miniştrii R. Moldova, Georgiei şi Ucrainei au avut mai multe întrevederi comune cu înalţi oficiali europeni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vizita Trio-ului asociat al premierilor, la Bruxelles. Prim-miniştrii R. Moldova, Georgiei şi Ucrainei au avut mai multe întrevederi comune cu înalţi oficiali europeni

La Bruxelles, Trio-ul Asociat a spus clar ce aşteaptă de la Summitul PaE din 15 decembrie şi şi-a reconfirmat angajamentele faţă de UE, transmite IPN.

După întîlnirea trilaterală a premierului Natalia Gavriliţa cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal şi cel georgian Irakli Garibashvili, serviciului de presă al guvernului de la Chişinău a relatat că evenimentul a „reconfirmat mesajul consolidat al Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei pentru un dialog aprofundat între instituţiile europene şi partenerii asociaţi în ajunul Summitului Parteneriatului Estic”, notează IPN.

Totodată, serviciul de presă al guvernului georgian a comunicat că cele trei state ale Trioului Asociat „doresc să acceadă în spaţiul economic comun al UE şi să activizeze interacţiunea sectorială în scopul asigurării integrării fizice a ţărilor asociate în UE”. Conform aceleiaşi surse, Garibashvili a evidenţiat importanţa ca „declaraţia Summitului să reflecte alegerea şi aspiraţiile europene ale Georgiei, la fel şi sprijinul ferm al integrităţii teritoriale şi suveranităţii ţării”:

După întrevederea trilaterală, prim-miniştrii asociaţi au avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

Conform comunicatului de presă dat de executivul de la Chişinău, şefii de guverne ai celor trei state membre ale Parteneriatului Estic au promovat şi reconfirmat mesaje comune în vederea oferirii unui nou impuls dialogului politic şi cooperării sectoriale şi economice în cadrul Declaraţiei Comune a Summitului Parteneriatului Estic de la mijlocul lunii decembrie la Bruxelles. La şedinţă au fost discutate aspecte practice în ceea ce priveşte realizarea Planului european economic şi de investiţii al UE pentru Parteneriatul Estic.

„Suntem aici pentru a discuta despre modul în care voinţa politică şi determinarea a trei parteneri asociaţi pot fi folosite pentru a îmbunătăţi vieţile cetăţenilor noştri, prin apropierea ţărilor noastre de UE. Ne dorim o cooperare eficientă, în special în domeniile care contează cel mai mult pentru oameni. Vorbim despre eliminarea plăţilor de roaming cu UE, reducerea costurilor tranzacţiilor bancare internaţionale, recunoaşterea certificatelor de vaccinare, şi consolidarea securităţii energetice”, a punctat premierul Gavriliţa.

De asemenea, discuţia a vizat sectorul energetic şi securitatea energetică, conectivitatea şi cooperarea în domeniul transportului, precum şi alinierea cu obiectivele pactului verde european. Şefa Executivului de la Chişinău, a exprimat recunoştinţă UE pentru deschiderea şi susţinerea de care a dat dovadă în perioada crizei energetice, dar şi pentru sprijinul oferit în implementarea agendei de reforme ambiţioase pe care o are Guvernul.
Similare
RECOMANDĂRI