Vlad Ţurcanu:  La ora actuală alegerile anticipate sunt puţin probabile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vlad Ţurcanu: La ora actuală alegerile anticipate sunt puţin probabile

La ora actuală alegerile anticipate sunt puţin probabile, însă depinde mult cum se vor poziţiona socialiştii în această ecuaţie, consideră analistul politic, Vlad Ţurcanu.

Într-un interviu pentru Radio Chişinău, el a declarat că este puţin probabil ca socialiştii să facă alianţă pe faţă cu democraţii, iar preşedintele Igor Dodon va trebui să accepte această postură de vasal în faţa lui Vladimir Plahotniuc şi să-şi cedeze nişte deputaţi.

„Până la proba contrarie, nu există motive care să  producă alegeri anticipate. Efortul şi financiar, şi de mobilizare al electoratului ar fi prea mare pentru ca să se aleagă o asemenea opţiune, dar totul depinde mult de modul în care vor şti să se poziţioneze socialiştii în această ecuaţie. Dacă vor alege să joace în continuare rolul de vioară a doua într-o construcţie guvernamentală cu PD, atunci nu vor fi alegeri anticipate. Dacă socialiştii vor vrea mai mult de la viaţă şi de la politică, atunci s-ar putea să vorbească în ei orgoliul de a avea un cuvânt de spus în politica din Republica Moldova. Pentru că aşa cum ni se arată viitoarea coaliţie între democraţi şi socialişti, cu siguranţă ar însemna că socialiştii nu vor deţine niciun fel de veto şi se vor mulţumi cu ceea ce le vor oferi cei de la PD.  Aici e importantă contribuţia Federaţiei Ruse, pentru că la Kremlin Igor Dodon a avut imprudenţa să creeze nişte aşteptări în ultimii ani şi acum i se cere socoteală. Un articol din presa rusească spunea că Igor Dodon are misiunea de a apăra democraţia de democraţie. Asta că înseamnă că  la Moscova se aşteaptă ca Igor Dodon să joace ca un jucător politic sadea, ceea ce noi ştim că Igor Dodon nu-şi poate permite în R. Moldova, fiind dependent de Partidul Democrat. Cel mai curând, că Igor Dodon va trebui să accepte această postură de vasal în faţa lui Vladimir Plahotniuc şi să-şi cedeze nişte deputaţi, pentru că e mai puţin probabil ca PSRM să facă alianţă pe faţă cu PD. De aceea, alegerile anticipate sunt puţin probabile”.

Analistul a mai spus că după şedinţa de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a, nu se pot proiecta prea multe direcţii de colaborare şi încă nu se conturează o majoritatea parlamentară, care să ducă la formarea unui Guvern.

Fostul consilier prezidenţial Vlad Ţurcanu  consideră că cel mai probabil, R. Moldova va fi guvernată ca în anii precedenţi: cu Partidul Democrat în calitate de primă vioară şi cu o susţinere din partea socialiştilor. 

Încă nu se prefigurează o alianţă majoritară care să dea un guvern, dar negocieri există, între PD şi PSRM, neanunţate, cu toate problemele care derivă dintr-o asemenea construcţie nu foarte convenabilă nici pentru PD, nici pentru PSRM, din anumite puncte de vedere. În următoarele zile vom şti cu siguranţă dacă situaţia nu se schimbă radical. Cel mai curând e că se va continua în aceeaşi dimensiune în care R. Moldova fost guvernată în ultimii trei ani,  cu Partidul Democrat în calitate de primă vioară şi cu o susţinere din partea socialiştilor, fie pe persoană fizică, fie poate chiar o alianţă deschisă între PSRM şi PD.

Potrivit analistului politic, este important că opoziţia a ajuns în Parlament, după ce mai mult timp şi-a vociferat mesajele în stradă.  

”Deci, nu e o situaţie în care şi în Parlament Partidul Democrat să controleze orice mişcă, pentru că opoziţia şi-a trimis în Parlament figuri distincte şi pregătite din punct de vedere politic, pentru a realiza o logică a democraţiei, aceea de a prezenta puncte de vedere alternative la ceea ce încearcă să propună societăţii partidul de guvernare. Nu este exclus ca la un moment dat dă avem influenţe din exterior, în ciuda izolării în care se găseşte RM. Mi-e greu să spun dacă o asemenea influenţă va fi mai importantă dinspre Federaţia Rusă sau dinspre UE. Cu siguranţă  însă că această stare de incertitudine nu se poate prelungi la nesfârşit,. La un moment dat  va trebui să fie un impuls pentru clarificarea unor aspecte. Această aşa-numită stabilitate în care ne aflăm nu face bine R. Moldova. Trebuie să ne determinăm dacă ne asumăm prevederile Acordului de Asociere şi vedem în Uniunea Europeană un partener sau mergem pe aşa-numita cale a patra care nu înseamnă nimic esenţial, doar că ne mulţumim să reluăm de la naftalină nişte idei care, de fapt, ţin R. Moldova pe loc”.

Similare
RECOMANDĂRI