ZdG: Amendamentul „ascuns”. Cum au schimbat democraţii Codul Electoral pentru a putea organiza referendumul
Sursa foto:zdg.md Vizualizari:

ZdG: Amendamentul „ascuns”. Cum au schimbat democraţii Codul Electoral pentru a putea organiza referendumul

La 24 februarie 2019, în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, la iniţiativa Partidului Democrat va avea loc şi un referendum republican consultativ cu privire la micşorarea numărului de deputaţi. Pentru că în 2014 a existat o încercare fără succes de a organiza un referendum în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, democraţii au fost nevoiţi să modifice legislaţia astfel încât iniţiativa lor să fie posibilă. Această modificare a trecut însă fără a fi observată de deputaţii din opoziţie sau de cetăţeni.

La 30 noiembrie, în Parlament a fost dezbătut un proiect de hotărâre cu privire la organizarea referendumului pe 24 februarie. Pentru că în 2014 a existat o iniţiativă similară, care însă nu a fost pusă în practică pentru că Curtea Constituţională a declarat că referendumul nu poate fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, iniţiativa democraţilor a trezit nedumerirea unor deputaţi. Întrebat ce modificări au fost operate pentru ca de această dată referendumul să poată avea loc în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, democratul Sergiu Sîrbu a precizat că modificările a fost operate încă pe 8 noiembrie curent, scrie Ziarul de Gardă.

Într-o luare de cuvânt de la tribuna Parlamentului, deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a declarat că modificările au fost făcute „pe ascuns, prin tertipuri josnice, nedemne de nişte legiuitori”.

„Mă adresez tuturor celor din coaliţia de guvernare: este corect să băgaţi la Comisia protecţie socială, sănătate şi familie, amendamentul privind modificarea Codului Electoral ce permite organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare? Dacă consideraţi că este o modificare pertinentă, acceptată de deputaţi şi ovaţionată de popor, de ce o ticsiţi pe undeva unde nimănui nu i-ar trece prin cap să o caute, ca să se informeze corect? Are oare această comisie competenţele necesare să devină responsabilă pentru o astfel de schimbare?”, a declarat Tudor Deliu.

 

Cum a fost modificat Codul Electoral?

La 8 noiembrie curent Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Acest proiect viza mai multe modificări şi completări la Legea taxei de stat, Legea cu privire la bonurile patrimoniale, Legea ocrotirii sănătăţii etc. Una dintre aceste modificări viza şi Codul Electoral şi se referea la articolul 13 – „Restricţii ale dreptului de a fi ales”. Ulterior, după aprobarea proiectului în primă lectură, democratul Sergiu Sîrbu a venit cu un amendament, care prevedea modificarea articolului 156 din Codul Electoral – „Restricţiile privind desfăşurarea referendumului republican”.

Amendamentul lui Sergiu Sîrbu:

Ce prevedea anterior Codul Electoral:

Mai exact, prin introducerea amendamentului lui Sergiu Sîrbu, Codul Electoral va prevedea expres că un referendum poate fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare.

Pe 8 noiembrie, „proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative” a fost prezentat de la tribuna Parlamentului de deputata Valentina Buliga, preşedintă a Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie. Buliga a declarat că proiectul a fost examinat de Comisie şi vizează completarea unui şir de acte legislative.

Fără întrebări, cu votul a 54 de deputaţi, proiectul a fost votat, fără ca în Parlament să se pomenească măcar despre amendamentul lui Sîrbu, care viza modificarea Codului Electoral.

Vezi pe ZdG reacţia şi explicaţiile deputatului Sergiu Sîrbu.

Similare
RECOMANDĂRI