ZdG: Cine sunt, de fapt, „primarii PDM şantajaţi să treacă la ACUM sau PSRM”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ZdG: Cine sunt, de fapt, „primarii PDM şantajaţi să treacă la ACUM sau PSRM”

„Dintre primarii aleşi din primul tur pe listele celor de la putere, 83 sunt foşti primari ai Partidului Democrat din Moldova (PDM). Majoritatea dintre aceştia au fost şantajaţi să treacă de la PDM la ACUM sau PSRM, sau măcar să candideze independent”.

Declaraţia aparţine preşedintelui PDM, Pavel Filip. Fostul premier nu spune, însă, că majoritatea primarilor la care face referire au fost, de fapt, primari ai altor partide în alegerile locale din 2015, dar au trecut, în timpul guvernării democraţilor, la partidul condus în acea perioadă de Vladimir Plahotniuc.

De asemenea, Alexandru Jizdan, secretarul general al PDM, a oferit cinci exemple de localităţi, în care primarii PD ar fi fost şantajaţi şi forţaţi să părărească partidul. Ziarul de Gardă i-a găsit pe toţi cei cinci primari la care a făcut referire Jizdan. Aceştia infirmă că ar fi fost şantajaţi sau presaţi:

Rodica Russu, primară Teliţa: „Sigur că nu au fost presiuni. Cum vă imaginaţi să se facă presiuni asupra unui primar care are autonomie locală. Am fost membră a PDM. De data asta am candidat independent. E o premieră, în R. Moldova, când mai mulţi primari au candidat, fiind susţinuţi de mai multe partide. Am fost susţinută de trei partide pro-europene. Aşa a fost decizia localităţii şi a partidelor. M-au susţinut Blocul ACUM, PDM şi PLDM. Categoric nu au fost presiuni”.

Vezi pe zdg.md şi declaraţiile celorlalţi patru primari.

Mai mult, o analiză a jurnaliştilor de la Ziarul de Gardă a arătat că Realitatea din spatele declaraţiilor lui Filip şi Jizdan arată diferit.

Din lista oferită de reprezentanţii PDM, doar 22 din cei 82 de primari la care au făcut referire Filip şi Jizdan au reprezentat PDM şi la alegerile locale din 2015, iar trei dintre aceştia au devenit primari ulterior alegerilor locale din 2015.

60 dintre cei 82 de primari la care făcuseră referire democraţii au aderat sau au colaborat cu PDM exclusiv în perioada guvernării democraţilor, atunci când mai mulţi aleşi locali au făcut acest pas. Astăzi, unii dintre ei recunosc că au trecut la PDM fiind şantajaţi sau ademeniţi cu dezvoltarea unor proiecte locale, fără a aprecia formaţiunea sau fără a fi membri de partid. Dintre cei 22 de primari ai PDM care au reprezentat în 2015 PDM, la alegerile din octombrie 2019, 16 au reprezentat în campania electorală PSRM, iar 6 – Blocul ACUM.

Ce spun primarii PDM din 2015 despre plecarea către PSRM şi Blocul ACUM în 2019

Dumitru Marchitan, primarul comuniei Pereni, r. Rezina: de la PDM la PSRM: „Încă am mintea mea şi nu mă uit la nimeni. Fac ce vreau. Doamne fereşte (n.r. – întrebat dacă au fost sau nu presiuni). Eu am trei mandate de primar aşa că mai gândesc singur, nu trebuie să-mi spună cineva ce să fac. Nu mă interesează pe mine nicio declaraţie. Nu văd, pentru că am de lucru”.

Pavel Barbos, primarul comunei Fârlădeni, r. Hânceşti: de la PDM la PSRM: „De unde aţi auzit aşa poveşti? Nu-i corect. Sunt prostii. Şi când au trecut de la alte partide la PDM nu au fost presiuni. Asta e. Eu am avut o problemă cu dânşii (cu PDM, n.r.). Asta nu se spune. A fost o neînţelegere. Nu au fost presiuni, nimic”.

Victoria Milenco, primara satului Bogdăneşti, r. Briceni: de la PDM la PSRM: „De bună voie am intrat în PDM şi de bună voie am plecat. Nu au fost presiuni. Nu a fost nimic”.

Ion Neghină, primarul satului Covurlui, r. Leova. A candidat independent, deşi în 2015 reprezenta PDM: „Sunt independent. Prima dată tot independent am candidat. Am fost cu PDM, dar am plecat din proprie voinţă. Ce fel de presiuni, niciun fel de presiuni”.

Ion Cuşnir, candidat la funcţia de primar în satul Lipnic, r. Ocniţa: de la PDM la Blocul ACUM: „N-am fost forţat. Nimic. Eu nu am fost membru de partid. Mie mi-o propus PDM să candidez în 2015, acum mi-a propus Blocul ACUM. Nu a fost presiune. E decizia mea. S-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Mi-au propus să candidez din partea Blocului ACUM. Dar nu a fost nicio forţare”.
 
Citeşte continuarea pe Zdg.md.
 
Similare
RECOMANDĂRI