Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Priorităţile României la preşedinţia Consiliului UE, prezentate la Chişinău

Împreună pe calea europeană. Republica Moldova se află printre priorităţile majore ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Cele mai importante principii pe care va miza Bucureştiul în următoarele luni au fost prezentate de Ambasada României, în cadrul unui eveniment public.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a reiterat mottoul României în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, de coeziune, ca valoare comună europeană.

„România are posibilitatea să demonstreze un sprijin puternic pe care îl acordă proiectului European al integrării şi al coeziunii, deţinând preşedinţia Uniunii Europene, ca de altefel toate celelalte rpeşedinţii va acţiona ca un broker onest pentru a identifica soluţii şi a permite avansarea agendei europene pe toate dosareel aflate în discuţie în acest moment”, a declarat excelenţa sa, Daniel Ioniţă.

Ambasadorul Daniel Ioniţă a menţionat că preşedinţia României se va baza pe patru piloni de bază  - Europa Convergenţei, Europa Siguranţei, Europa, actorul global şi Europa Valorilor Comune. Acestea reflectă un program de priorităţi ambiţios, dar şi realist.

„Este ambiţios pentru că România Cunoaşte nivelul de aştetare înalt pe care îl au de la Uniunea Europeană cetăţenii şi din acaestă perspectivă doreşte să contribuie la avansarea agendei europene şi facilitarea formulării de decizii care să permit progrese pe toate dosareel importante. Realist pentru că România înţelege complexitatea momentului a mizelor şi a limitelor  obiective care să confruntă, în esenţă o preşedinţţie pe final de mandate legislativ”, a adăugat diplomatul.

Republica Moldova ocupă un loc aparte pe această agendă.

„Este important ca în acest moment în care Republica Moldova poate  încă o data să se folosească de prilejul venit din partea UE şi pe partea ei  să existe deschideri şi precondiţii pentru progresul care este dorit pentru oameni din Reapublica Moalova”, a spus şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Mikhalko.

Evident şi aşteptările Chişinăului, sunt mari. 

„Integrarea europeană a Republicii Moldova poate fi realizată dor prin România şi dor împreună cu România. Pornind de la aceatsă axiomă după mine, nu trebuei pre amulet argumente pentr a justifica valabilitatea acestei teze, demonstrează încă o data şi arată aşteptările pe care el avem noi de la Preşedinţia română”, a subliniat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă.

Vice-premierul pentru Integrare s-a referit în special la  interconectarea energetică, eliminarea romingului, construcţia podurilor peste Prut, Autostrada Unirii, Comunicare Strategică, dar şi progrese pe dimensiunea parteneriatului Estic. Cel din urmă obiectiv fiind enunţat şi de reprezentanţii societăţii civile.

„România este foarte bine poziţionată şi înţelege care sunt realităţile atât din Republica Moldova cât şi din Ucraina şi ar trebui să vină cu o viziune nouă, să regândească Parteneriatul Estic  după zece ani”, a menâional co-preşedinte interimar,  Platforma Societăţii Civile UE-Moldova, Alexei Buzu.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în Republica Moldova şi Institutul pentru Politici şi Reforme Europene.
RECOMANDĂRI