Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Campania „PROFII”: Matematica profesorului Nicolae Lachi

Una dintre cele mai misterioase formule de calcul este cea a fericirii. Sunt milioane de variante şi toate greu de aplicat. Astăzi, vă prezentăm istoria unui maestru al cifrelor, dar şi al bunăvoinţei. Profesorul Nicolae Lachi de la Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade” din Chişinău a descoperit propria formulă a fericirii, cu ajutorul căreia timp de 48 de ani reuşeşte să capteze atenţia elevilor şi să le insufle dragostea pentru matematică.

În calitate de profesor, director adjunct sau director de şcoală, Nicolae Lachi a fost întotdeauna „omul potrivit la locul potrivit”. Şi-a început cariera în 1971 ca profesor de matematică la Şcoala medie nr. 2 din Ungheni. După 25 de ani de activitate în oraşul natal, a venit la Chişinău pentru a preda matematica la Liceul ,,Mircea Eliade”. Pentru a obţine rezultate bune, profesorul Nicolae Lachi are soluţii potrivite în cele mai dificile momente. Printre acestea sunt glumele şi poezia. 

„Matematica nu se învaţă pur şi simplu ca să ştii operaţii cu numere sau ca să nu te amăgească la piaţă. Astea sunt fleacuri. Scopul principal al matematicii este să formeze o gândire strategică, pentru a putea rezolva o problemă, a crea o strategie pentru a ajunge de la ceea ce ai, la ceea ce vrei”, spune Nicolae Lachi.

Profesorul este mândru de cei peste o sută de discipoli premianţi ai olimpiadelor republicane şi concursurilor de matematică din ţară şi de peste hotare. În anul 2017, profesorul Nicolae Lachi a primit Diploma de Excelenţă din partea Societăţii Matematicienilor din Republica Moldova.

„Domnul Lachi face lecţia foarte interactivă, interacţionează cu copiii, face lecţia interesantă pentru aceştia, captivantă”, a menţionat elevul clasei a 12-a, Victor Mintuş.

Nicolae Lachi este un profesor entuziast, pasionat de ceea ce face, mereu corect în aprecieri. El trezeşte admiraţia copiilor, indiferent de generaţie. Cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani, foştii elevi i-au expediat mesaje de felicitare din toate colţurile lumii.

Urmăriţi în continuare reportajele din Campania ,,PROFII” de la TVR MOLDOVA şi cunoaşteţi alţi profesori merituoşi, care au contribuit la educarea şi formarea noilor generaţii.

LA MULŢI ANI, STIMAŢI PROFESORI!

RECOMANDĂRI