Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect. Urmăriţi în această săptămână noi ediţii ale emisiunii "Un Doctor pentru Dumneavoastră"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect. Urmăriţi în această săptămână noi ediţii ale emisiunii "Un Doctor pentru Dumneavoastră"

Întreabă doctorii şi specialiştii români despre un stil de viaţă corect, tratamente moderne şi terapii de succes. De luni până joi, începând cu ora 19:00, la TVR Internaţional şi pe TVR+, în cadrul emisiunii "Un Doctor pentru Dumneavoastră", medicii români, specialişti de renume, răspund întrebărilor Dumneavoastră, vă oferă informaţii valoroase şi recomandări cu privire la prevenţie, metode moderne de diagnosticare şi tratament. Emisiunile pot fi urmărite, de marţi până vineri, la TVR MOLDOVA.

Luni, 14 decembrie - DURERILE RENALE

Invitat: prof. dr. MIRCEA PENESCU, Şef Clinica Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie "dr. Carol Davila", preşedinte Fundaţia Medicina şi Muzica

Boala de rinichi nu are vârstă şi nu iartă pe nimeni. Este o afecţiune frecventă, extrem de periculoasă, chiar letală, dar tratabilă dacă este depistată la timp. Durerea de rinichi poate ascunde o afecţiune renală neştiută. Infecţia urinară este o afecţiune a tractului urinar,prezentă la nivelul uretrei sau vezicii urinare, cu extindere spre rinichi. Aceasta este anunţată de o durere lombară unilaterală sau bilaterală, urinat des însoţit de durere, hematurie (urinarea cu sânge) şi un miros particular al urinei. O ediţie în care vorbim despre simptome, semne asociate cu durerea de rinichi, cauze, metode de diagnosticare, tratare şi prevenire a afecţiunilor renale. Pentru a ne feri de infecţii, se recomandată urinarea cu regularitate, hidratarea corectă, purtarea lenjeriei din bumbac, consumul vitaminei C, evitarea băilor cu spumă şi geluri de duş. Boala cronică renală rămâne o problemă de sănătate publică, la nivel internaţional. Peste 85% dintre cazurile de boală cronică de rinichi sunt fără simptome iar personele peste 60 de ani au risc de deces de
două ori mai mare decât riscul de dializă.


Marţi, 15 decembrie - BOLILE VENELOR ÎN PERIOADA COVID-19

Invitaţi: dr. TONI FEODOR, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în flebologie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române. Prin telefon: dr. THEO TRANDAFIRESCU, prof. asociat la Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York, specializare în medicină internă, pneumologie şi terapie intensivă, recunoscut ca Top National Physician în 2019 a The New York Times, este Castle Connolly Top Doctors din SUA şi chairman al Federaţiei Americane de Cercetare Medicală.

De la începutul epidemiei şi până în prezent , în linia întâi în secţia de terapie intensivă din New York. COVID-19 ar putea ucide prin tromboză, spune un studiu recent. Apariţia trombilor în vene este urmarea inflamaţiei stazei venoase şi a creşterii coagulării sângelui. În urma unui traumatism sau din multiple cauze, printre care genetice, de coagulare, de pierdere a elasticităţii vaselor, pereţii acestora se dilată foarte tare şi blochează circulaţia fluxului
sanguin. Astfel, se pot forma cheaguri sau trombi, care închid parţial sau total lumenul vasului. Tromboza venoasă profundă este o boală gravă. Uneori, cheagul se poate desprinde şi migra în circulaţia pulmonară, determinând embolismul pulmonar care poate cauza deces. Boala poate fi asimptomatică. Primul semn, în unele cazuri, este dat de tromboembolismul pulmonar, o complicaţie gravă, de multe ori, letală. Pentru evitarea complicaţiilor este utilă cunoaşterea cauzelor, factorilor de risc, apelarea urgent la medic şi stabilirea unui diagnostic rapid şi precis. Cheagurile de sânge se formează în general în venele de la picioare, acolo unde sângele stagnează mai mult dar se pot forma şi pe arterele coronare unde produc infarct sau pe vasele cerebrale şi conduc la apariţia accidentului vascular cerebral ischemic.


Miercuri, 16 decembrie - ONCOLOGIE PERSONALIZATĂ PENTRU COMBATEREA CANCERULUI

Invitaţi: Din S.U.A, dr. DORU PAUL, medic specialist oncologie, hematologie şi medicină internă, Spitalul New York Presbyterian din New York, profesor asociat la Cornell University Din Canada: prof. dr. DIANA IONESCU, medic anatomopatolog, Universitatea British Columbia, director medical BC Cancer Agency, Vancouver.

Lupta împotriva cancerului implică modalităţi diverse de tratare a acestei boli cu terapii inovatoare care folosesc tehnologii moderne. Multe dintre persoanele diagnosticate cu cancer se confruntă cu dificultăţi legate de obiceiurile alimentare, doresc informaţii despre imunoterapie ca metodă terapeutică inovatoare din medicina personalizată, translaţională sau despre tratamentul cu CAR-T cells. Importanţa şi progresele cercetărilor în oncologie, telemedicina în oncologie, modalităţile de prevenţie a cancerului, problemele legate de vitamine şi anti-oxidanţi în cancer, dieta anti-cancer sunt doar câteva dintre direcţiile de discuţie ale acestei ediţii.


Joi, 17 decembrie – CHIRURGIA PLASTICĂ REPARATORIE

Invitat: dr. DANA JIANU, medic primar chirurgie plastică şi estetică, doctor în ştiinţe medicale

Chirurgia estetică pentru unii este o necesitate, pentru alţii un moft. O ediţie în care discutăm despre limitele chirurgiei plastice şi estetice şi mai ales când se impune a se realiza anumite intervenţii care par de estetică dar în realitate sunt de corectare a unor imperfecţiuni care pot afecta latură psihică aşa cum ar fi spre exemplu reconstrucţia mamară.
 
Similare
RECOMANDĂRI