Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mihai Viteazul şi prima Unire a Românilor - astăzi în premieră la TVR MOLDOVA

Sâmbătă, 27 octombrie dela ora 21.00 la TVR MOLDOVA şi 19.00 la TVR Internaţional urmăriţi primul episod din seria Unirile Românilor - un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Cunoaşte-ţi istoria, ca să ştii cine eşti!

13 ianuarie 1601. Mihai Viteazul intră în Viena cu numai 30 de însoţitori şi 16  trăsuri. Nu mai are bani. Le-a dat drumul celor aproximativ o mie de oşteni cu care pornise în pribegia apuseană. Este găzduit la hanul Cerbul de Aur. Într-o odaie de drumeţ simplu, îşi aminteşte că, într-un hrisov emis cu aproape un an în urmă, la 27 mai 1600, se intitula Voievod şi domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei. Şi, pentru câteva luni, chiar a fost...

Istoricii, Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Marius Diaconescu, Sergiu  Iosipescu, Augustin Ţărău, Sorin Iftimi, Manuela Cernat, critic şi istoric de film, Kazimierz Jurczak, istoric şi filolog la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, răspund întrebărilor legitime pe care noi, în 2018, le adresăm trecutului: era pregătită societatea românească a vremurilor acelea să desăvârşească, în sens unificator, acţiunea politică şi militară a lui Mihai Viteazul?; erau dispuse Puterile Creştine din zonă să accepte, într-un spaţiu în care interferau atâtea interese opuse, un stat românesc consolidat capabil să modifice, într-un mod imprevizibil, vechile raporturi de forţă?; de ce Mihai Viteazul a fost „descoperit” în postura de erou naţional de abia după două secole şi jumătate, de către paşoptişti?; de ce regimul comunisto-ceauşist l-a folosit ca „personaj” de propagandă în filme, eludând de multe ori adevărul istoric?

Realizatorii seriei de documentare Unirile Românilor au filmat „memoria” locurilor unde ni s-a înfăptuit istoria: visul ambiţios din Bănia Craiovei şi înscăunarea de la Bucureşti, încleştarea de la Călugăreni, atacurile anti-otomane peste Dunăre de la Vidin şi Nicopole, izbânda de la Şelimbăr şi triumful de la Alba Iulia, târguielile diplomaticeşti cu Puterile europene din acel timp la Istanbul, Viena, Praga şi Cracovia, victoria de la Guruslău şi sfârşitul tragic al unui destin pe Câmpia Turzii.

Vremurile în care a trăit şi a făptuit Mihai Viteazul, în premieră la TVR Internaţional

18 septembrie 1600. Mihai Viteazul, la Mirăslău, pierde Transilvania. La 6 octombrie, pierde Moldova. În 20 octombrie 1600, pierde Ţara Românească. Încearcă să o recâştige, însă, la 25 noiembrie 1600, pierde bătălia de la Curtea de Argeş: boierii Buzeşti, care-i fuseseră alături tot timpul, îl părăsesc. 1600 se termină rău, cu exilul. Paradoxal, 1601 debutează cu dreptul la Viena. Habsburgii înţeleg că nu pot păstra Ardealul altfel decât susţinându-l pe voievodul român. Îi dau 100.000 de taleri pentru o nouă oştire care să recucerească Transilvania. 3 august 1601, Guruslău: victorie! Dar izbânda stârneşte monştrii conspiraţiilor politice ale locului şi ale timpului. La 9 august 1601, Mihai Viteazul este asasinat.

Un destin care a fulgerat scurt şi definitoriu istoria românilor, în documentarul TVR Internaţional „Mihai Viteazul şi prima Unire a Românilor”sâmbătă, 27 octombrie, ora 21.00 la TVR MOLDOVA. 

Similare
RECOMANDĂRI