Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

“Neutralitatea”, primul episod din docudrama “În spatele frontului”, la TVR MOLDOVA

Duminică, 28 octombrie, la ora 21.00 la TVR MOLDOVA - lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie şi jurnalistul Mihai Constantin aduc în prim plan informaţii puţin cunoscute, din timpul Primului Război Mondial: spioni, trafic de informaţii, promisiuni teritoriale, negocieri.

Spioni, trafic de informaţii, promisiuni teritoriale, negocieri, tensiuni şi incertitudini erau la ordinea zilei în Bucureştiul lui 1914. Întreaga Europă părea un imens joc de domino. Focul tras la Sarajevo declanşase căderea pieselor. România era prinsă între cele două blocuri militare aflate în conflict. Cu o casă domnitoare de origine germană, dar cu o ţară profund legată de Franţa, România trebuia să se hotărască de partea cui se situează. Între 1914 – 1916, pe teritoriul României neutre, s-a purtat un război secret între Antanta şi Puterile Centrale. Fiecare tabără încerca să influenţeze decizia românilor.

„În spatele frontului” face portretul unei epoci tumultoase, aflată în degringoladă, o perioadă la capătul căreia ordinea mondială se schimbă definitiv. Amfitrioniii seriei, lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi Mihai Constantin, jurnalist TVR, aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute, petrecute în timpul Primului Război Mondial.

“Date fiind misiunea şi profilul consacrat al TVR de a informa şi educa, implicarea în acest proiect a fost una firească şi legitimă din perspectiva simbolismului istoric. Postul public de televiziune se află într-o poziţie privilegiată pentru a-şi asuma un asemenea proiect de anvergură, unul care încearcă să surprindă dintr-o multitudine de perspective participarea României la Marele Război şi calea anevoioasă spre Marea Unire. Politicul nu va lipsi, dar atenţia noastră se va îndrepta spre multitudinea de experienţe ale românilor în drumul spre Unire, de la soldaţii din tranşee sau căzuţi în prizonierat, la civilii aflaţi de o parte sau de alta a frontului, de la drama vieţii sub ocupaţie, la speranţa adusă de victoriile din 1917 sau de misiunea Berthelot. Totul în încercarea de a surprinde, evitând verdictele facile, cât de complicată este experienţa unei naţiuni prinsă în încleştarea războiului total” consideră lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti.

“Fapte verificate istoric, întâmplări reclădite cinematografic şi cadenţa jurnalistică de reportaj....sunt ingredientele premium care ne poartă „În spatele frontului”. Sper ca Anul Centenar să fie doar începutul unei lungi serii de produse de televiziune similare” este de părere Mihai Constantin, jurnalist TVR.

Personaje memorabile, documente rare, reconstituiri de excepţie, în „Neutralitatea”, primul episod din docudrama „În spatele frontului”

Sute de ore de filmare, cele mai multe realizate pe timpul nopţii, la care au participat actori renumiţi, dar şi amatori, care au învins oboseala şi frigul. Filmările acestui episod au fost realizate la Palatul Peleş din Sinaia, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti şi la Remiza Mogoşoaia.

Din punct de vedere artistic, cea mai mare provocare a fost reconstituirea exterioarelor de epocă şi redarea cu fidelitate a atmosferei începutului de secol XX, precum şi a scenelor de război, care au pus la încercare întreaga echipă.

Similare
RECOMANDĂRI