„Tradiţii”: Serghei Ciuhrii: „Îngerul păzitor al unei naţiuni este folclorul”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Tradiţii”: Serghei Ciuhrii: „Îngerul păzitor al unei naţiuni este folclorul”

Munca şi talentul, dragostea de om şi de creaţie au fost întotdeauna căile reuşitei. Personajul din această săptămână al emisiunii „TRADIŢII” - dirijorul, orchestratorul şi profesorul Serghei Ciuhrii - a cunoscut succesul, negreşit, dar l-a trăit conştient şi fără să facă din asta mare caz. Muzicianul declară cu voce tare că „Folclorul este îngerul păzitor al unei naţiuni”. Despre câte a adunat în suflet în anii săi de cântec, ne va povesti sâmbătă, 2 aprilie, la „TRADIŢII”.

Rădăcinile lui Serghei Ciuhrii sunt din satul Moara de Piatră, nordul Republicii Moldova, o zonă renumită prin muzica de fanfară, care s-a regăsit în toate colectivele pe care le-a dirijat. A compus multe melodii, inclusiv corale, este autor de prelucrări folclorice, aranjamente orchestrale şi, în acelaşi timp, un profesor-reper pentru toţi studenţii care în timp i-au devenit prieteni.



Serghei Ciuhrii este un om plin de spirit, pentru care viaţa înseamnă creaţie, iar  creaţia este o expresie a vieţii. Cel mai mult îl împlineşte să ştie că muzica orchestrelor este ascultată şi preţuită.


Pentru tot ce a creat şi a dăruit lumii, în cei 83 de ani, merită cu prisosinţă să-i fie recunoscute reuşitele, pentru că este artistul care nu s-a dat după moda timpului şi nu a făcut rabat de la calitate.


Melodiile lui Serghei Ciuhrii, culese din vatra satului, sunt dulci, duioase şi autentice. În perioada când Serghei Ciuhrii a fost dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Mărţişor”, au luat naştere sute de piese instrumentale, care astăzi fac parte din fondul de aur al fonotecii naţionale.Mulţi instrumentişti de înaltă prestaţie artistică s-au format anume în Orchestra „Mărţişor”, un adevărat laborator de creaţie.



Emisiunea „TRADIŢII” este difuzată sâmbăta, de la ora 17.00, la TVR MOLDOVA (reluare – duminică, de la ora 1.00, joi, de la ora 10.00).


Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul naţional - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 
 
Similare
RECOMANDĂRI