„TRADIŢII”:  VASILE GONCIARI: „Lutul este drumul neamului meu”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„TRADIŢII”: VASILE GONCIARI: „Lutul este drumul neamului meu”

În sezonul II „TRADIŢII”, mulţi dintre protagoniştii emisiunii sunt meşteri populari care descoperă atât secretele meşteşugurilor tradiţionale, cât şi lumea satului de altădată. Casa Olarului „Vasile Gonciari” din satul Hogineşti, raionul Călăraşi, o localitate aflată la doar 75 de kilometri de Chişinău, a fost inaugurată în anul 2010. Este primul complex de acest gen din Republica Moldova, creat cu scopul de a trezi interesul băştinaşilor şi turiştilor pentru olăritul tradiţional.


Emisiunea „TRADIŢII” de sâmbătă, 19 februarie, de la TVR MOLDOVA, ne invită să-l cunoaştem pe meşterul popular Vasile Gonciari, singurul descendent dintr-o familie de olari vechi de pe teritoriul Republicii Moldova. 
 
Pe lângă ateliere, Vasile Gonciari are un muzeu unde păstrează exponate vechi, moştenite de la înaintaşi. Meşterul a explorat şi tărâmurile italiene, unde timp de 12 ani a însuşit diverse tehnici inovatoare, însă glasul pământului l-a chemat acasă, pentru că, vorba lui, de soartă nu poţi fugi. Ca să te poţi numi cu adevărat olar, spune Vasile Gonciari, trebuie să ţii cont de condiţia principală a vaselor din lut - funcţionalitatea acestora. Este legat de pământ, dar se consideră şi un meşter universal prin ceea ce a făcut, face şi îşi propune să facă în continuare.
 
A descoperit formula fericirii la nici 20 de ani. A înţeles că eşti fericit atunci când ai ceea ce-ţi doreşti, dar nu trebuie niciodată să-ţi doreşti lucruri imposibil de realizat.
 
VASILE GONCIARI: „Lutul este drumul neamului meu şi vreau să învăţ lumea să privească lucrurile altfel. Am moştenit de la mama înţelepciunea de a citi printre rânduri, de a auzi ce nu se aude şi de a vedea ce pentru alţii nu se vede. Olăritul este singura meserie care nu se învaţă în şcoli pentru că nu există. Olăritul se transmite din mână în mână şi contează foarte mult meşterul de la care ai posibilitatea să înveţi. Un adevărat olar comandă cu lutul, cu vântul, cu focul şi nu-l poate surprinde nimic.”
 
Vasile Gonciari spune că vesela din lut este cea mai sănătoasă şi cea mai longevivă pentru că lutul ars la mai mult de o mie de grade dobândeşte veşnicia. 
 
Emisiunea „TRADIŢII” este difuzată sâmbăta, de la ora 13.00, la TVR MOLDOVA (reluare - miercuri, de la ora 11.00) şi pe TVR INTERNAŢIONAL, lunea, de la ora 10.00.
 
Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul naţional - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.
 
Similare
RECOMANDĂRI