„TRADIŢII”:  Victor Dubencu: „Muzica izvorăşte din adâncul inimii”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„TRADIŢII”: Victor Dubencu: „Muzica izvorăşte din adâncul inimii”

Instrumentistul Victor Dubencu, descendentul unei familii care a avut printre predecesori slujitori ai bisericii, este protagonistul emisiunii „TRADIŢII” din 26 februarie 2022. A fost sensibilizat încă din copilărie de cântecul popular, a asistat de mic la evoluările celebrelor fanfare din sate, a cântat în fanfara din Drăgăneşti şi apoi nimic nu l-a mai putut opri în procesul de studiu aprofundat al muzicii.


Deşi este stabilit de 20 de ani în Statele Unite ale Americii, Tatiana Slivca împreună cu echipa de filmare au reuşit să-l surprindă acasă, în satul Drăgăneşti, raionul Sângerei, ceea ce este aproape un miracol pentru vremurile în care trăim. Prin intermediul poveştii de viaţă a maestrului Victor Dubencu, emisiunea „TRADIŢII” de sâmbătă, 26 februarie, de la TVR MOLDOVA, ne va purta în lumea muzicii instrumentale. 

Artistul s-a lansat în vremurile când puteai deveni cunoscut la nivel naţional doar dacă erai valoros şi aveai cu adevărat un cuvânt greu de spus în muzică. Virtuoz instrumentist, interpret de muzică folclorică şi clasică, Victor Dubencu cântă şi improvizează cu o măiestrie ireproşabilă la instrumente muzicale populare de suflat. 

Folcloristul Andrei Tamazlâcaru spunea că pe lângă auzul perfect, are un spirit inventiv şi este un mare improvizator. Cunoaşte cu desăvârşire arta instrumentală a poporului nostru, cântă cu vocea, compune muzică, gândeşte şi creează în limbajul muzical românesc.

VICTOR DUBENCU: „Ne naştem pe pământ cu o misiune şi cum o înfăptuim este responsabilitatea fiecăruia. Instrumentiştii duc o povară extraordinară în baza căreia cresc generaţii de artişti. Din toate timpurile, ei au fost cei care au furnizat melodii soliştilor şi această conlucrare nu are sfârşit.”
 
O fărâmă de dor şi un crâmpei din viaţă vine să ni-l spună prin cântec - Victor Dubencu, pentru că atunci când omul face un popas şi stă cu sine la sfat, îl simte pe Dumnezeu.
 
Emisiunea „TRADIŢII” este difuzată sâmbăta, de la ora 13.00, la TVR MOLDOVA (reluare - miercuri, de la ora 11.00) şi pe TVR INTERNAŢIONAL, lunea, de la ora 10.00.
 
Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul naţional - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.  
Similare
RECOMANDĂRI