Andi Cristea: Voi continua să pledez cauza Republicii Moldova şi să fiu alături de aceia care muncesc pentru integrarea europeană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andi Cristea: Voi continua să pledez cauza Republicii Moldova şi să fiu alături de aceia care muncesc pentru integrarea europeană

Şeful delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu Republica Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru tvrmoldova.md despre importanţa vizitei preşedintelui Igor Dodon la Bruxelles.

TVRMOLDOVA: Domnule Cristea, care este atmosfera printre oficialii din Parlamentul European înaintea vizitei preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon la Bruxelles după toate declaraţiile făcute la Moscova legate de denunţarea Acordul de Asociere şi de România?

Andi Cristea: Este primul contact la acest nivel după ce domnul Dodon a devenit preşedinte al Republicii Moldova. Domnia sa a avut foarte multe intervenţii publice legate de integrarea europeană, înainte şi după alegerea în funcţia de preşedinte, iar consecvenţa nu a fost tocmai punctul său forte.
Vom aborda cu prudenţă şi interes întâlnirea cu domnul Dodon, cred că rolul nostru va fi mai mult să ascultăm şi să stabilim ulterior cât de coerentă este abordarea de la vârful politicii moldoveneşti. Nu uităm totodată regulile constituţionale de la Chişinău, care dau greutate mai mare Parlamentului şi Guvernului decât Preşedintelui. 

Vom vedea dacă şi cum, de la Moscova la Bruxelles, sunt nuanţe esenţiale care apar sau dispar. Ar fi un sentiment ciudat ca domnul Dodon să încerce ceva prea vocal "la UE acasă".

- Cât de uşor sau de greu este la moment menţinerea subiectului Republicii Moldova pe agenda Bruxellesului, având în vedere problemele interne ale Uniunii, dacă le combatem cu declaraţiile la care ne-am referit mai sus?

- Noi înţelegem foarte bine rolul pe care îl are Preşedintele în sistemul constituţional din Republica Moldova. Faptul că este ales direct este important, conferă o anumită legitimitate, dar şi limitările sunt evidente, pentru că Republica Moldova este democraţie parlamentară.
Ştim foarte bine că direcţia ţării în privinţa integrării europene nu poate fi schimbată fără acordul Parlamentului şi al Guvernului. Aceste instituţii comunică periodic cu noi calendarul de reforme şi implementarea lor, aşa sunt de facto pe agenda noastră. 
Ceea ce evaluăm în acest moment sunt intenţiile domnului Dodon care, pentru perioada următoare, dacă vor merge pe logica expusă la Moscova, au toate şansele să rămână intenţii. Repet, o idee mai clară ne vom face după ce vom avea discuţia cu domnul Dodon. S-ar putea ca aerul european al Bruxelles-ului să-l convingă că, până la urmă, n-ar fi tocmai rău ca Republica Moldova să avanseze pe drumul european.

- Care sunt aşteptările de la această vizită?

- După alegerile prezidenţiale, după progresele guvernării Filip din 2016 şi după instalarea coabitării, la început de ciclu politic practic vrem să avem o radiografie a situaţiei politice şi a intenţiilor principalilor decidenţi. Dialogul este important şi vom continua să discutăm cu toţi actorii relevanţi.
Ne aşteptăm la realism şi la responsabilitate din partea Preşedintelui Dodon. Interesele de dezvoltare ale Republicii Moldova sunt cel mai bine servite de integrarea europeană - opţiunea valorică merge mână în mână cu cea pragmatică. Pentru că este ales să îi reprezinte pe cetăţenii Republici Moldova, domnul Dodon ar fi bine să scape de prejudecăţi ideologice sau geopolitice şi să accepte legea atracţiei europene în cazul ţării sale.

- Cum vor evolua relaţiile bilaterale între Parlamentul European, delegaţia pe care o conduceţi şi Republica Moldova?

-Relaţiile vor ţine seama de statutul Republicii Moldova care de la 1 iulie 2016 este o ţară asociată cu UE, care a accelerat procesul de implementare a Acordului de Asociere, care este susţinută financiar şi prin know-how pentru a depăşi deficitul de dezvoltare.
Guvernul şi majoritatea parlamentară au făcut din integrarea europeană o prioritate, au arătat că, mai mult de a-şi asuma angajamente, le şi pot respecta. La aceste două instituţii se află pâinea şi cuţitul integrării europene, ele sunt partenerii noştri principali de dialog şi de la ei luăm pulsul integrării.
Ca şi până acum, vom încuraja Guvernul şi Parlamentul să fie la fel de serioase, să adopte şi să implementeze reforme, să arate că dezvoltarea şi integrarea europeană merg mână în mână. De asemenea, vom susţine societatea civilă pro-europeană şi toate forţele politice care îşi asumă acest obiectiv.

-Pe ce se va baza dialogul dintre Bruxelles şi Chişinău în următorii ani, dat fiind faptul că avem un preşedinte care se declară pro-rus şi un Guvern care se declară pro-european?

-Coabitarea este o chestiune care ţine de politica partizană, noi privim la responsabilităţile integrării, la cine trebuie să aprobe şi să implementeze Agenda de Reforme pentru perioada 2017 - 2019.
Chiar dacă ne-ar bucura să existe unitate la nivel politic în privinţa poziţionării faţă de UE,  ştim că instituţional şi constituţional nu există ambiguităţi.
Noi vom continua să sprijinim Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova în implementarea reformelor. Din poziţia pe care o am, voi continua să pledez cauza Republicii Moldova şi să fiu alături de aceia care muncesc pentru integrare. Domnul Dodon va decide dacă vrea să fie constructiv sau nu, eu mi-aş permite să-i recomand să se întoarcă la declaraţiile publice dinaintea alegerii şi să cumpănească bine.
Evident, alegerile din 2018 vor fi un test important pentru majoritatea pro-europeană în a demonstra populaţiei că integrarea europeană funcţionează. Sunt doi ani de muncă în care temerile şi speculaţiile unora trebuie înlăturate. Vom fi alături de cei care vor să spună în Republica Moldova povestea corectă despre a fi în UE şi în Europa."
Interviu realizat de Constantin Uzdriş, TVR MOLDOVA
RECOMANDĂRI