Şedinţă CUC, eşuată. Tiraspolul refuză să vorbească despre retragerea posturilor pe care separatiştii le-au instalat ilegal pe Nistru
Vizualizari:

Şedinţă CUC, eşuată. Tiraspolul refuză să vorbească despre retragerea posturilor pe care separatiştii le-au instalat ilegal pe Nistru

Eliminarea posturilor şi barierelor instalate ilegal în Zona de Securitate, dar şi deblocarea activităţii observatorilor militari din cadrul Forţelor Mixte de Pacificare sunt obiectivele pe care delegaţia Republicii Moldova le-a menţinut în atenţia Comisiei Unificate de Control la întrunirea din 28 mai.

S-a menţionat că impedimentele impuse de partea transnistreană în calea liberei circulaţii a cetăţenilor denotă sfidarea de către Tiraspol a tuturor documentelor misiunii de menţinere a păcii de pe râul Nistru, într-un final fiind afectate mecanismele de pacificare.

Pentru a elucida obiectiv circumstanţele care au făcut posibilă tensionarea situaţiei în Zona de Securitate, delegaţia moldovenească a propus, repetat, să fie analizat modul în care Comandamentul Militar Întrunit a asigurat funcţionalitatea acestor mecanisme.

În pofida argumentelor aduse, reprezentanţii Tiraspolului în Comisie au refuzat plasarea acestui subiect pe agendă.

Prin urmare, aşa cum nu s-a atins consensul la formarea ordinii de zi, şedinţa a fost transferată pentru joia viitoare.

Delegaţia Republicii Moldova subliniază că activitatea Comisiei Unificate de Control nu va fi eficientă, dacă nu se va găsi o soluţie viabilă pentru deblocarea activităţii observatorilor militari şi determinarea Tiraspolului de a-şi retrage posturile ilegale.

Amintim că în perioada stării de urgenţă Tiraspolul a instalat ilegal circa 37 de posturi în jurul localităţilor aflate sub controlul autorităţilor constituţionale, iar încercările observatorilor militari din Forţele Mixte de Pacificare de a se deplasa la faţa locului, pentru a documenta regulamentar încălcările, au fost blocate de fiecare dată de către partea transnistreană.

Delegaţia Republicii Moldova mizează pe sprijinul celorlalte componente ale Comisiei pentru a stabili mecanisme eficiente de conlucrare a structurilor Forţelor Mixte de Pacificare.

Similare
RECOMANDĂRI