Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

1 decembrie, sărbătoarea tuturor românilor, a fost celebrată în mai multe localităţi din Republica Moldova

Basarabia a fost prima provincie care a ales, pe 27 martie 1918, unirea cu Patria Mama. Astăzi de Ziua Naţională a României, evenimentul marii uniri de la 1 decembrie 1918 a fost celebrat în mai multe localităţi din Republica Moldova. S-a vorbit despre unitatea naţională şi s-a adus un pios omagiu celor care şi-au jertfit viaţa pentru înfăptuirea Unirii. La Medeleni, raionul Ungheni, a fost inaugurată o troiţă în memoria ostaşilor români, iar la Soroca s-a organizat un TeDeum şi s-a dansat Hora Unirii.

SORIN BĂDULESCU, şeful Biroului Consular al României la Ungheni: „Credinţa strămoşilor noştri a fost continuă pe aceste meleaguri. Ne bucurăm să serbăm împreună, în fiecare an şi în fiecare zi dacă se poate.”

Dis de dimineaţă, sătenii din Medeleni şi-au dat întâlnire la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a Mitropoliei Basarabiei. A fost oficiat un Templu în memoria eroilor români căzuţi pe câmpul de luptă şi a fost ridicată o troiţă cu sprijinul financiar al localnicilor.

Preot FLORIN-MIHAI ACATRINEI, Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe: „Ne-am dorit ca aici în Medeleni, ştiind că este un sat istoric, un sat frumos, ne-am dorit ca acest monument să rămână aici şi să scriem o filă de istorie.”

ANATOL ARHIRE, ex-deputat, Republica Moldova: „Astăzi s-a ma creeat o insuliţă românească, în afară de parohie, un monument, în memoria celor care s-au jertfit pentru prezentul şi viitorul nostru.”

A fost mare sărbătoare şi la Soroca. La biserica din lemn Sfinţii Martiri Brâncoveni, construită cu sprijinul Guvernului României au venit mulţi localnici care simt şi trăiesc cu adevărat româneşte.

Tot la Soroca a fost organizat un marş automobilistic iar tricolorul a fost la loc de cinste. Evenimente de Ziua Românei au fost organizate şi la cimitirul Eroilor români necunoscuţi din satul Stoicani.

De Ziua Naţională a României, ŞI Mitropolia Basarabiei a oficiat un TeDeum la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Chişinău. La 1 decembrie 1918 s-a împlinit dorinţa românilor de a fi împreună într-o singură ţară. La acea dată, Basarabia era deja parte a României de mai bine de 8 luni.
Similare
RECOMANDĂRI