12 ani de la procesul de la Haga privind delimitarea în Marea Neagră: ”Prima şi unica” extindere de drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918
Sursa foto:© MAE/ Echipa României la Procesul de la Haga Vizualizari:

12 ani de la procesul de la Haga privind delimitarea în Marea Neagră: ”Prima şi unica” extindere de drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918

Pe 3 februarie 2009, România câştiga la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga 9700 km2 de platou continental şi zonă economică exclusivă, reprezentând unica extindere de jurisdicţie şi drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918, a subliniat miercuri ministrul afacerilor externe de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, la aniversarea a 12 ani de la finalizarea, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), a procesului privind delimitarea în Marea Neagră.

“Astăzi, acum 12 ani, o echipă de diplomaţi români şi experţi jurişti a obţinut o hotărâre a Curţii Internaţionale de Justiţie istorică pentru România în cazul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră. Sunt onorat că am condus echipa României. Reafirm cu acest prilej angajamentul României pentur dreptul internaţional”, a spus Aurescu, într-o postare pe Twitter, fost agent al României în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, în perioada 2004 – 2009, care a condus pledoariile Românei în acest caz, potrivit caleaeuropeana.ro.

România a dovedit că are maturitatea şi expertiza necesare în dreptul internaţional al delimitărilor maritime, pe care este în continuare deschisă să o împărtăşească şi altor state, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu prilejul aniversării a 11 ani de la finalizarea, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga (CIJ), a procesului privind delimitarea în Marea Neagră.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Hotărârea CIJ din 3 februarie 2009 a reprezentat un succes diplomatic important, prin recunoaşterea jurisdicţiei şi a drepturilor suverane ale României cu privire la 9.700 kilometri pătraţi de platou continental şi zonă economică exclusivă în Marea Neagră.

În urma acestui proces, care s-a derulat pe durata a mai mult de patru ani, României i-au revenit aproape 80% din suprafaţa de platou continental şi zonă economică exclusivă din bazinul de vest al Mării Negre aflată în dispută în faţa CIJ, ceea ce reprezintă “prima şi unica” extindere de jurisdicţie suverană şi drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918.

Hotărârea Curţii, adoptată cu unanimitate, ceea ce a reprezentat o premieră în istoria CIJ, a devenit un punct de referinţă pentru soluţionarea diferendelor internaţionale pe cale paşnică în domeniul delimitărilor maritime, fiind citată consistent în jurisprudenţa CIJ şi a altor instanţe internaţionale, precum şi în doctrina dreptului internaţional în materie.

Conform acestuia, hotărârea a marcat o serie de premiere atât pentru România, cât şi la nivel internaţional, fiind prima din istoria Curţii Internaţionale de Justiţie pronunţată în unanimitate de cei 15 judecători, după peste 40 de ani în care acest diferend politic bilateral complex nu a putut fi soluţionat prin negociere.

 
Similare
RECOMANDĂRI