Acord istoric în domeniul apărării negociat între România şi Polonia
Vizualizari:

Acord istoric în domeniul apărării negociat între România şi Polonia

România şi Polonia poartă negocieri cu privire la un acord privind industria de apărare. Şi, nu e exclus, ca una din direcţii să fie producerea comună a unui elicopter.

Într-un amplu interviu acordat polonezilor de la Defence24, E.S. Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Varşovia, vorbeşte de negocierile la nivel politic care se poartă între cele două state cu privire la un amplu acord în domeniul apărării, scrie defenseromania.ro.

„România şi Polonia negociază în prezent un acord privind industria de apărare. Scopul acestui acord este de a aprofunda cooperarea dintre industriile noastre de apărare în domenii strategice precum producţia de echipamente militare, dar şi participarea în comun la proiecte de cercetare şi dezvoltare. Prezentările comune în cadrul expoziţiilor internaţionale de apărare ori comercializarea produselor de tehnică militară ar putea fi, de asemenea, stimulate printr-un asemenea acord”, a precizat ambasadorul român.

Diplomatul român a confirmat faptul că premierul român Ludovic Orban şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki, au convenit, în timpul discuţiilor purtate prin videoconferinţă pe data de 21 mai a acestui an, să aibă o întrevedere în această toamnă. Acesta ar fi un prilej pentru semnarea acordului.

„În ceea ce priveşte momentul în care ar putea fi semnat acordul, cred că o oportunitate foarte bună ar putea fi oferită de mecanismul consultărilor interguvernamentale bilaterale sau G2G (n.r. Guvern şi Guvern). Premierii ţărilor noastre, domnul Ludovic Orban şi domnul Mateusz Morawiecki, au convenit în timpul discuţiilor purtate prin videoconferinţă, pe 21 mai a.c., că următoarea întrevedere G2G ar putea avea loc în această toamnă, în funcţie de cum va evolua situaţia epidemiei de COVID-19. Ar fi o ocazie adecvată pentru a semna acordul”, a mai precizat E.S. Ovidiu Dranga.

Acesta a mai precizat pentru sursa citată că acordul „ar încuraja parteneriate industriale între companii şi alte entităţi autorizate să desfăşoare activităţi de producţie şi să dezvolte tehnologii avansate care sunt de interes naţional pentru România şi Polonia, dar, de asemenea, benefice pentru NATO şi Uniunea Europeană”.

În acest sens, jurnaliştii de la Defence24 amintesc că atât România, cât şi Polonia operează sisteme americane precum F-16 iar ambele desfăşoară programe de înzestrare similare. Aici amintim de Patriot şi HIMARS. Iar acesta poate fi un punct de plecare oportun în ceea ce priveşte cooperarea dintre noi şi polonezi, inclusiv mentenanţa şi dezvoltarea celor două industrii de apărare.

Însă ambasadorul român la Varşovia subliniază că decizia de cooperare dintre cele două state nu este o opţiune, ci o necesitate pentru securizarea flancului Estic al NATO.

„Insist, cooperarea nu este o opţiune ci o necesitate care decurge din importanţa de a fi pe deplin interoperabili pe flancul Estic al NATO. Un flanc Estic integrat ar servi unei Alianţe eficiente şi mult mai sigure”, a subliniat E.S. Ovidiu Dranga.

Întrebat dacă România ar fi interesată în acest acord şi de producerea comună a unui model de elicopter, care să satisfacă atât cerinţele Armatei române cât şi poloneze, în contextul în care România intenţionează să înlocuiască elicopterele IAR 330, vechi de mai bine de patru decenii, diplomatul român nu a exclus posibilitatea, dar a transmis că acordul depăşeşte „cu mult programe de achiziţii pentru un anumit produs sau echipament militar”.

„Achiziţionarea elicopterelor este într-adevăr o direcţie de cooperare care ar putea fi explorată de România şi Polonia. Cu toate acestea, acordul care este în prezent negociat depăşeşte cu mult programele de achiziţii pentru un anumit produs sau echipament”.

E.S. Ovidiu Dranga a conchis precizând că măsuri semnificative în această direcţie pot fi luate doar de autorităţile de la Varşovia şi Bucureşti, în urma consultărilor bilaterale de la care nu ar trebui însă excluse companiile din domeniu apărării din cele două ţări. Diplomatul român a adăugat că pentru el „ar fi un vis împlinit” orice produs militar, de ce nu un elicopter, proiectat şi dezvoltat în comun de industriile de apărare din România şi Polonia.


 

Similare
RECOMANDĂRI