Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aeronave de luptă şi acrobaţii. Sute de spectatori la manifestările de Ziua Aviaţiei Române

Zeci de avioane în survol pe cerul Capitalei. La 109 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu, Ziua Aviaţiei a fost celebrată în tradiţionala zi a Sfântului Ilie, patronul spiritual al piloţilor. Ceremonia a făcut deliciul trecătorilor şi mai ales al micuţilor, încântaţi în special de avioanele de luptă şi de acrobaţia aeriană.

Aproape 30 de avioane şi elicoptere militare au evoluat pe cerul Capitalei pentru a celebra Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Printre aparatele de luptă s-au numărat noile aeronave militare tip F-16, MiG-21 Lancer, IAR-99 Şoim, dar şi o formaţie de avioane de luptă de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene.

A fost şi un moment de readucere aminte a faptelor piloţilor care au luptat în Al Doilea Război Mondial, împreună cu ultimul protagonist al acelor evenimente, Ion Dobran, general de flotilă aeriană.

Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, când a zburat primul avion militar proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei. Un an mai târziu au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi militari.

Similare
RECOMANDĂRI