Antony Blinken: România şi SUA vor colabora în continuare privind securitatea la Marea Neagră şi agresiunea rusă. România este un aliat “robust” al NATO
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Antony Blinken: România şi SUA vor colabora în continuare privind securitatea la Marea Neagră şi agresiunea rusă. România este un aliat “robust” al NATO

România este un aliat “robust” al Statelor Unite în cadrul NATO, a subliniat luni şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în urma consultărilor politice cu omologul său român Bogdan Aurescu, pe care le-a găzduit la Departamentul de Stat şi la finalul cărora cei doi înalţi demnitari au convenit să colaboreze în ceea ce priveşte problemele de securitate la Marea Neagră şi agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi a altor state de pe flancul estic al NATO, scrie caleauropeană.ro.

“Secretarul Blinken şi ministrul de externe Aurescu au subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre SUA şi România în consolidarea legăturilor în domeniul apărării şi energiei şi în abordarea ameninţărilor şi provocărilor comune, inclusiv a schimbului de opinii în cadrul Dialogului Strategic, care va avea loc la 9 noiembrie. Secretarul de stat a lăudat România ca fiind un aliat robust al NATO şi amândoi au convenit să colaboreze în ceea ce priveşte problemele de securitate la Marea Neagră şi agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi a altor state de pe flancul estic al NATO”, a transmis Departamentul de Stat într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Totodată, secretarul de stat american şi ministrul de externe român şi-au afirmat dorinţa de a consolida securitatea energetică în Europa, subliniată de angajamentul recent al Bucureştiului de a aduce în România un reactor modular de mici dimensiuni, “primul de acest fel” construit de SUA.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, la Washington, consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la invitaţia acestuia, cadru în care şeful diplomaţiei române a afirmat dorinţa României de a contribui la elaborarea viitoarei Strategii a Statelor Unite privind securitatea regiunii Mării Negre, propunerea fiind apreciată de omologul american.

Astfel, Aurescu şi Blinken au agreat ca România şi SUA să îşi consolideze cooperarea în domeniul politic şi de securitate şi apărare, în timp ce ministrul român de externe a pledat pentru creşterea prezenţei militare a Statelor Unite pe teritoriul ţării noastre.

Şeful diplomaţiei române a mai insistat pentru implicarea, inclusiv financiară, a SUA în dezvoltarea proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia, şi a reafirmat sprijinul României pentru Summitul Democraţiilor pe care preşedintele american Joe Biden îl va organiza la finele acestui an, el evocând sprijinul SUA pentru aderarea României la OCDE şi reluând apelul pentru primirea ţării noastre în programul Visa Waiver al SUA.

Consultările politice între şefii celor două diplomaţii au marcat deschiderea celei de-a şaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA pentru implementarea Declaraţiei comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Reuniunea Dialogului Strategic va avea loc marţi, 9 noiembrie 2021, fiind prima reuniune de acest tip cu noua Administraţie de la Washington şi prima după anul 2018. 

Vizita se înscrie într-un nou trend ascendent al relaţiei de parteneriat strategic dintre România şi Statele Unite, ea urmând vizitei pe care secretarul american al apărării Lloyd Austin a efectuat-o în luna octombrie la Bucureşti, unde a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis şi omologul român Nicolae Ciucă.

De asemenea, vizita are loc după ce SUA şi România au anunţat, prin preşedintele Klaus Iohannis şi emisarul special pentru climă al preşedintelui SUA, John Kerry, un acord prin care SUA vor construi în România primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni. Aceasta va fi prima întrevedere bilaterală oficială Aurescu – Blinken, deşi cei doi au mai discutat atât în marja reuniunilor NATO şi OCDE, cât şi telefonic.

Vizita ministrului român de externe la Washington are loc la un an de zile de la precedenta deplasare la Departamentul de Stat, când Bogdan Aurescu a fost primit de predecesorul lui Antony Blinken, fostul secretar de stat Mike Pompeo.

Similare
RECOMANDĂRI