Bogdan Aurescu: România şi Polonia sunt preocupate de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bogdan Aurescu: România şi Polonia sunt preocupate de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră

România şi Polonia sunt preocupate de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră, a afirmat, marţi, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, într-o declaraţie susţinută alături de omologul său polonez, Zbigniew Rau, aflat în vizită la Bucureşti.

“România şi Polonia reprezintă, împreună, o forţă care contează în regiune şi în Alianţa Nord-Atlantică”, a afirmat şeful diplomaţiei române, informează Agerpres. El a spus că în prezent, în ceea ce priveşte securitatea regională, există “evoluţii îngrijorătoare”.

“Domnul ministru Rau mi-a prezentat evaluările părţii polone cu privire la situaţia de la frontiera Poloniei cu Belarus, în condiţiile valului de migranţi, instrumentalizat de autorităţile de la Minsk împotriva Poloniei, dar şi împotriva Lituaniei şi Letoniei. Urmărim cu foarte multă atenţie dar şi cu îngrijorare aceste evoluţii şi am exprimat încă o dată solidaritatea României cu Polonia, aşa cum am exprimat această solidaritate cu Lituania şi Letonia. Aceste ţări se confruntă, din partea regimului Lukaşenko, cu o formă de ameninţare hibridă inacceptabilă şi fără precedent, adică instrumentalizarea migranţilor”, a arătat el.

Astfel, a spus Aurescu, “este creată o criză multidimensională de securitate”.

“Suntem preocupaţi, România şi Polonia, de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră”, a punctat ministrul român.

Zbigniew Rau a vorbit despre situaţia migranţilor de la graniţa cu Belarus. “Noi, Polonia, am decis să ne informăm prietenii şi partenerii şi membrii NATO şi ai Uniunii Europene cu privire la situaţia de la graniţe şi cu privire la evaluarea noastră a mediului de securitate”, a afirmat el, potrivit traducerii.

Ministrul polonez a spus că a venit la Bucureşti “pentru că România şi Polonia sunt doi piloni ai flancului estic al NATO”. “Mă simt obligat să prezint evaluarea noastră a situaţiei de pe pe flancul estic celorlalţi parteneri şi prieteni ai noştri din NATO”, a adăugat el.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 23 noiembrie 2021, consultări politice cu omologul polonez Zbigniew Rau, în cadrul vizitei de lucru pe care şeful diplomaţiei din Republica Polonă a efectuat-o în România.

În cadrul consultărilor politice ale celor doi miniştri de externe, au fost discutate teme de pe agenda bilaterală, precum şi modalităţi de aprofundare a Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia, inclusiv prin organizarea, în viitorul apropiat, a unei şedinţe comune a celor două Guverne. De asemenea, şefii diplomaţiilor română şi poloneză au avut un dialog substanţial cu privire la criza migranţilor de la graniţa cu Belarus şi pe tema evoluţiilor de securitate recente din Vecinătatea Estică şi regiunea Mării Negre, inclusiv în perspectiva reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, de la Riga (30 noiembrie – 1 decembrie), şi a reuniunii ministeriale OSCE de la Stockholm (2 – 3 decembrie).

Similare
RECOMANDĂRI