Bogdan Aurescu: Ziua Românilor de Pretutindeni - moment în care reflectăm la importanţa păstrării identităţii şi a valorilor naţionale
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Bogdan Aurescu: Ziua Românilor de Pretutindeni - moment în care reflectăm la importanţa păstrării identităţii şi a valorilor naţionale

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a afirmat că Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă un moment în care reflectăm la importanţa păstrării identităţii şi a valorilor naţionale, pe care fiecare român le poartă în adâncul sufletului.

"Dincolo de gestionarea implicaţiilor crizei pandemice, Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă un moment în care reflectăm, fiecare în parte şi la nivel instituţional, la importanţa păstrării identităţii şi a valorilor naţionale, pe care fiecare român le poartă, în ţară şi în lume, în adâncul sufletului. Consolidarea dialogului şi a legăturilor cu membrii comunităţilor româneşti constituie o linie de acţiune prioritară a Ministerului Afacerilor Externe, alături de promovarea moştenirii noastre istorice şi culturale. Dincolo de programele şi acţiunile la nivel instituţional, cetăţenii români pot contribui la aceste obiective inclusiv prin acţiunile pe care zi de zi le derulează acolo unde trăiesc sau îşi desfăşoară activitatea", a transmis Aurescu, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei române arată că în perioada pandemiei de COVID 19 Ministerul Afacerilor Externe a continuat să acţioneze pentru protejarea şi respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din întreaga lume, atât prin eforturi deosebite în materie de sprijin consular, cât şi prin demersuri politice şi conceptuale la nivel bilateral şi multilateral.

"Demersurile noastre diplomatice şi consulare au condus la repatrierea în siguranţă, pe parcursul anului trecut, a peste 13.000 de cetăţeni români aflaţi în situaţii deosebite. De asemenea, misiunile diplomatice şi oficiile consulare au asistat în tranzit aproximativ 11.000 de cetăţeni români, iar prin intermediul cooperării consulare cu statele membre ale Uniunii Europene, prin activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, încă aproximativ 200 de cetăţeni români au revenit în ţară, în timp ce 250 de cetăţeni europeni şi cetăţeni ai statelor terţe cu reşedinţa în UE au fost repatriaţi cu sprijinul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române", spune ministrul.

Totodată, Aurescu a menţionat că MAE a venit în sprijinul transportatorilor de mărfuri, prin demersuri la nivel UE şi al statelor membre implicate, pentru stabilirea unor culoare de tranzit către România, a făcut demersuri ample în sprijinul lucrătorilor transfrontalieri şi sezonieri, a răspuns solicitărilor de sprijin din partea cetăţenilor români, inclusiv prin activarea unui Call-center dedicat, fiind preluate în perioada cea mai intensă, martie - octombrie 2020 peste 250.000 de apeluri telefonice şi peste 100.000 de solicitări venite prin e-mail.

Bogdan Aurescu a adăugat că bilanţul ultimului an cuprinde numeroase momente relevante care reflectă în mod concret eficienţa colaborării strânse dintre Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, şi membrii comunităţii de români din afara ţării.

"Dintre acestea, aş dori să menţionez, spre exemplu, buna organizare a alegerilor pentru Parlamentul României din decembrie 2020, când, printr-un efort comun extraordinar, prin implicarea personalului Ministerului Afacerilor Externe, la nivelul misiunilor diplomatice şi consulare ale României, cât şi cu sprijinul organizaţiilor şi asociaţiilor de români din afara ţării, în condiţiile deosebite generate de pandemie, au fost organizate în străinătate 748 de secţii de votare, iar întregul proces de votare a decurs în bune condiţii, ceea ce a facilitat exercitarea dreptului de vot pentru aproximativ 266.000 de cetăţeni români din afara ţării, atât la secţie, cât şi prin corespondenţă. Am încrederea că vom continua să colaborăm la fel de strâns şi eficient şi pe viitor", a spus ministrul.

Ministrul Afacerilor Externe a reamintit că a fost reluat recent Programul "Dialog cu diaspora pe teme consulare", care va fi organizat în state cu comunităţi importante de români.

"Programul urmăreşte facilitarea dialogului între reprezentanţii MAE şi cei ai comunităţilor şi mediului asociativ românesc din străinătate, prezentarea informaţiilor complete şi corecte cu privire la gama de servicii consulare pe care cetăţenii români le pot solicita prin intermediul platformei E-Consulat, precum şi, în general, cu privire la identificarea celor mai bune soluţii în sprijinul comunităţilor româneşti, precum şi pentru profesionalizarea şi eficientizarea activităţii consulare. De asemenea, am elaborat, în consultare cu comunităţile de români, Planul anual privind consulatele itinerante (mobile), care include peste 100 astfel de deplasări ale echipelor consulare în locaţiile dorite de cetăţenii români. Iar eforturile noastre de reformă a serviciilor consulare, pentru a le face mai eficiente şi mai apropiate de nevoile cetăţenilor, vor continua, pe mai multe planuri. Îmi exprim speranţa că împreună vom reuşi să contribuim la bunăstarea şi prosperitatea comunităţilor de români din străinătate", se mai arată în mesajul ministrului Bogdan Aurescu. 
Similare
RECOMANDĂRI