Cârnaţii de Pleşcoi, al şaselea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cârnaţii de Pleşcoi, al şaselea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană

Cârnaţii de Pleşcoi au devenit al şaselea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană, alături de magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu şi novacul afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată şi telemeaua de Ibăneşti.

România are, începând cu 4 octombrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Cârnaţii de Pleşcoi au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicaţie geografică protejată (IGP).

Cârnaţii de Pleşcoi au la bază un amestec de carne de oaie, de vită, şi uneori şi de capră, şi sunt afumaţi şi condimentaţi cu ardei iute, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul specific de preparare le oferă un gust unic şi un nou statut alături de alte peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).

Cârnaţii se alătură celorlalte 5 produse alimentare româneşti protejate în UE: Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Telemeaua de Ibăneşti, Salamul de Sibiu şi Magiunul de prune de Topoloveni. Pentru mai multe informaţii, puteţi consulta pagina privind eticheta de calitate.

Pentru a celebra această specialitate, în România, se organizează, începând cu anul 2008, festivalul ,,Cârnaţilor de Pleşcoi”. Ediţia a XIIa a acestui eveniment se va desfăşura anul acesta în perioada 5 – 6 octombrie, în localitatea Berca, Buzău.  

Indicaţie geografică protejată (IGP)

Indicaţiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere şi să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicaţia geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică şi denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputaţie sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esenţial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puţin una dintre etapele de producţie, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puţin 85% din strugurii utilizaţi trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

Similare
RECOMANDĂRI