Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia Europeană: România riscă o aterizare forţată a economiei, în ciuda creşterii puternice

România primeşte un duş rece din partea Comisiei Europene, care, într-un raport privind situaţia economică şi socială din ţările membre, remarcă faptul că România riscă o aterizare forţată a economiei, în ciuda creşterii puternice din ultimul an. Raportul aminteşte şi problemele legate de modificarea legilor justiţiei. Lucian Pîrvoiu a citit documentul.

Potrivit documentului dat publicităţii de executivul de la Bruxelles, ţara noastră stă prost la nu mai puţin de 8 dintre cei 14 indicatori de referinţă. Analiza Comisiei constată că, deşi creşterea economică a ţării noastre este una dintre cele mai mari din UE, aceasta este bazată pe consum şi nu pe investiţii, ceea ce poate duce la o "aterizare" bruscă a economiei noastre.

În acelaşi timp, în ciuda cifrelor mari, românii nu simt în buzunar creşterea economică şi contiuă să fie unii dintre cei mai săraci europeni, care trăiesc într-o ţară cu majore discrepanţe între rural si urban.

Executivul de la Bruxelles atrage atenţia în raport şi asupra faptului că infrastructura din domeniul transporturilor lasă mult de dorit şi că nu sunt finanţate proiecte noi, cele câteva finanţate fiind prin precedentul exercitiu bugetar.

Din perspectiva socială, deşi şomajul este la una dintre cele mai scăzute cote din Uniune, există un număr mare de tineri neocupaţi, care nu sunt înregistraţi în evidenţe ca şomeri.

Raportul nu uită să amintească de faptul că ireversibilitatea procesului în lupta împotriva corupţiei a fost recent pusă în pericol.

Nota bună a raportului este că, pentru moment, România nu riscă să intre în procedura de dezechilibru economic, fapt remarcat şi de un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Raportul de ţară scoate în evidenţă trei aspecte esenţiale, care ţin de politici structurale: politica fiscală, piaţa muncii şi sistemul de educaţie. Dintre acestea, analiştii cu care am stat de vorbă cred că sistemul fiscal a suferit cele mai mari şocuri în 2017, iar deficitul public s-a cronicizat.

Piaţa muncii a fost tratată în ultima perioadă doar din punctul de vedere al salariilor şi de aceea nu s-a progresat aproape deloc, este de părere consultantul Valentin Ionescu.

Raportul Comisiei Europene este foarte critic în privinţa a ceea ce s-ar putea întâmpla cu economia românească în 2018. Aceasta ar putea avansa cu 4%, sub media anului precedent, şi nu ar putea suporta cheltuielile în creştere cu pensiile şi salariile bugetarilor asumate de Guvern, este de părere jurnalistul Sorin Pâslaru.

Din păcate, spune Pâslaru, Comisia Europeană nu prezintă în acest raport pârghii concrete care pot schimba situaţia economică din România.

Similare
RECOMANDĂRI