Banca Europeană de Investiţii a aprobat finanţări de până la 200 de miliarde de euro pentru companii ca răspuns economic la criza COVID-19
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca Europeană de Investiţii a aprobat finanţări de până la 200 de miliarde de euro pentru companii ca răspuns economic la criza COVID-19

Banca Europeană de Investiţii a aprobat marţi Fondul paneuropean de garantare de 25 de miliarde de euro ca răspuns economic la criza provocată de COVID-19, care este aşteptat să genereze investiţii de 200 de miliarde de euro, acesta reprezentând cea de-a treia plasă de siguranţă din pachetul financiar agreat de miniştrii de finanţe din zona euro în luna aprilie şi aprobat de Consiliul European la 23 aprilie.

Consiliul de administraţie al Băncii Europene de Investiţii (BEI) a căzut de acord marţi asupra structurii şi abordării noului Fond paneuropean de garantare pentru a aborda consecinţele economice ale pandemiei Covid-19, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acesta va permite grupului BEI să-şi extindă sprijinul pentru companiile europene, în mare parte mici şi mijlocii, oferind finanţări suplimentare de până la 200 de miliarde de euro.

Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la 9 aprilie la un acord fără precedent în favoarea unui răspuns economic comun de 500 de miliarde de euro disponibili imediat pentru a lupta împotriva consecinţelor crizei provocate de noul coronavirus.

Acordul cuprinde trei plase de siguranţă: aproximativ 240 de miliarde de euro disponibili prin intermediul Mecanismului european de stabilitate pentru o linie de credit echivalentă cu 2% din PIB-ul fiecărui stat, 200 de miliarde de euro garanţii pentru companii de la Banca Europeană de Investiţii şi 100 de miliarde de euro, instrumentul SURE al Comisiei Europene pentru schemele naţionale de şomaj şi sprijin pentru întreprinderi.

Liniile de creditare de 240 de miliarde de euro prin intermediul MES au fost aprobate la 8 mai de miniştrii de finanţe europeni şi vor deveni operaţionale la data de 1 iunie.

Săptămâna trecută, miniştrii europeni au ajuns şi la un acord politic cu privire la SURE, un instrument temporar care poate oferi statelor membre împrumuturi în valoare totală de maximum 100 de miliarde de euro în condiţii favorabile.
Similare
RECOMANDĂRI