Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Credinţa uneşte sufletele. Semnificaţia vizitei în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc

"Împreună suntem puternici prin credinţă" nu este doar un slogan pentru credincioşii din România. Este o dovada vie că libertatea şi unitatea unui popor se obţin prin dialog şi incluziune. De aceea, este util să cunoaştem mai bine semnificaţia vizitei în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc, continuatorul deschiderii dialogului la nivel confesional lansat acum două decenii de predecesorul sau Papa Ioan Paul al II lea.

Acum două decenii, Papa Ioan Paul al doilea sosea în România, în prima vizită de stat şi ecumenică a unui episcop al Romei. A fost o premieră care marca finalul unui dialog îndelungat între Preafericitul părinte Teoctist şi Suveranul Pontif pentru refacerea rănilor provocate de ruptura istorică dintre cele două biserici.

Imaginea Suveranului Pontif care a îngenuncheat într-un pământ străin lui, dar cunoscut lui Dumnezeu, a înduioşat atunci milioane de credincioşi. Călătoria sa a reprezentat un semnal la nivel mondial al puterii credinţei ca instrument eficient pentru apropierea celor două biserici surori, despărţite de aproape un mileniu.

20 de ani mai târziu de la acest moment, actualul Suveran Pontif, Papa Francisc vine în România într-o vizită de trei zile, cu mai multe semnificaţii. Iniţial, călătoria în ţara noastră era inclusă într un periplu care includea Bulgaria şi Macedonia de Nord.

Însă, din cauza summitului european de la Sibiu s-a decis ca vizita să fie una separată. Cu multiple conotaţii, în care apare şi o latură apostolică.

Papa Ioan Paul al II-lea a asistat la o liturghie ortodoxă în Piaţa Unirii, după care Patriarhul Teoctist şi membrii Sfântului Sinod au participat la liturghia catolică din Parcul Izvor.  La ambele ceremonii religioase au luat parte peste un milion de credincioşi.  Călătoria apostolică a Papei Ioan Paul al II lea s-a limitat atunci doar la Bucureşti.

De data aceasta, Papa Francisc va binecuvânta prin prezenţa sa şi alte locuri din ţară: Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc, cel mai renumit loc de pelerinaj al catolicilor în Europa de Est, apoi în mijlocul romano catolicilor la Iaşi şi în inima greco catolicismului, la Blaj.

"Să mergem împreună" este motto-ul acestui eveniment istoric, o invitaţie în primul rând la unitate prin credinţă.

Similare
RECOMANDĂRI