Delegaţia României la Adunarea Parlamentară a OSCE: Soluţia conflictului transnistrean trebuie să fie bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova
Vizualizari:

Delegaţia României la Adunarea Parlamentară a OSCE: Soluţia conflictului transnistrean trebuie să fie bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, condusă de senatorul Radu Mihai Mihail, preşedintele Delegaţiei, a participat la cea de-a 20-a Reuniune de iarnă a Adunării, organizată în format online. În cadrul adunării, delegaţia României a susţinut că soluţia conflictului transnistrean trebuie să fie bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Din partea Senatului au participat senatorii Lucian Romaşcanu şi Cătălin-Daniel Fenechiu, membri titulari ai Delegaţiei. Din partea Camerei Deputaţilor au participat deputaţii Costel Neculai Dunava, Alexandru Kocsis-Cristea, Sorin-Titus Muncaciu şi Hajdu Gábor, membri titulari ai Delegaţiei, precum şi deputaţii Christine Thellmann Marius-Andrei Miftode, Bogdan-Andrei Toader, Lucian-Florin Puşcaşu şi Könczei Csaba, membri supleanţi.

La sesiunea de deschidere s-au adresat participanţilor: preşedintele Consiliului Naţional al Austriei, Wolfgang Sobotka; preşedintele AP OSCE, Lordul Peter Bowness; preşedintele în exerciţiu al OSCE, Ann Linde, ministrul afacerilor externe al Suediei; secretarul general al OSCE, Helga Schmid.
Wolfgang Sobotka a subliniat importanţa cooperării pentru promovarea diplomaţiei parlamentare în contextul provocărilor curente, apărute ca urmare a pandemiei COVID-19.

Preşedintele AP OSCE, Lordul Peter Bowness,  a făcut apel la respectarea principiilor OSCE, prin consolidarea instituţiilor democratice din statele membre ale OSCE, precum şi a angajamentelor asumate prin Actul final de la Helsinki (1975) şi Carta de la Paris pentru o nouă Europă (1990). La rândul său, Ann Linde a prezentat succint priorităţile preşedinţiei suedeze în exerciţiu a OSCE, remarcând rolul privilegiat care îi revine Adunării parlamentare în cadrul OSCE, precum şi importanţa sprijinului oferit de parlamentari pentru implementarea priorităţilor Organizaţiei şi promovarea democraţiei şi statului de drept în ţările membre. Secretarul general al OSCE, Helga Schmid, a evidenţiat contribuţia substanţială pe care o poate avea Adunarea la identificarea modalităţilor de creştere a eficacităţii OSCE.   

Lucrările reuniunii au continuat în cele trei comisii generale, respectiv: Comisia generală pentru probleme politice şi de securitate; Comisia generală pentru probleme economice, ştiinţă, tehnologie şi mediu; Comisia generală pentru democraţie, drepturile omului şi chestiuni umanitare.

În cadrul dezbaterii din Comisia generală pentru probleme politice şi de securitate, senatorul Radu Mihai Mihail, preşedintele Delegaţiei române la AP OSCE, s-a referit la conflictul din Ucraina, care afectează stabilitatea generală în Europa, precum şi mediul de securitate fragil din bazinul Mării Negre, unde continuă să existe conflicte prelungite.

Radu Mihai Mihail a reiterat susţinerea României pentru implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor privind respectarea libertăţii de mişcare a membrilor Misiunii speciale OSCE de monitorizare în Ucraina.

Referindu-se la conflictul prelungit din regiunea transnistreană, senatorul Mihail a remarcat că este necesară o soluţionare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a acestuia, bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional şi care să nu afecteze parcursul european al ţării. Remarcând că, în contextul pandemiei de COVID-19, au apărut anumite regrese în procesul de reglementare a conflictului transnistrean prin acţiunile abuzive ale Tiraspolului, de instituire ale unor puncte ilegale de trecere, senatorul Radu Mihai Mihail şi-a manifestat încrederea în negocierile purtate în formatul 5+2, singurul care asigură legitimitate şi transparenţă, în vederea obţinerii unei soluţii durabile.

n încheiere, preşedintele delegaţiei române şi-a exprimat speranţa că actuala preşedinţie în exerciţiu a OSCE, deţinută de Suedia, va menţine pe agenda politică a Organizaţiei, pe un loc prioritar, soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean şi a celorlalte conflicte prelungite din bazinul Mării Negre.
Similare
RECOMANDĂRI