EROII DIN RĂZBOI | Colonelul (retragere) Ion Cioroiu, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial: N-am trecut prin viaţă ca un geamantan prin gară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

EROII DIN RĂZBOI | Colonelul (retragere) Ion Cioroiu, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial: N-am trecut prin viaţă ca un geamantan prin gară

Are 101 ani şi simte cu aceeşi intensitate momentele pe care le-a trăit pe front, în Al Doilea Război Mondial. A supravieţuit 4 ani într-un lagăr din Siberia şi acum tot ce îşi doreşte este sa nu mai fie războaie. Este povestea unui colonel în retragere din localitatea buzoiană Podgoria.


 

Colonelul în retragere Ion Cioroiu s-a născut pe 4 mai 1920 într-o comună din judeţul Buzău. Tatăl său a căzut prizonier la Mărăşeşti, în Primul Război Mondial şi a fost timp de 4 ani prizonier în Germania. În aprilie 1944, Ion pleacă pe front unde este numit comandant al unei staţii telegrafice. Pe 19 august, îşi aminteşte veteranul, inamicul a organizat un atac furibund.

O zi mai târziu, în timpul contra-atacului pentru ocuparea vechilor poziţii ale unităţii sale, Ion Cioroiu cade prizonier. Alături de alţi militari, coloana de prizonieri pleacă spre oraşul Bălţi.

Îmbarcarea în trenul care urma să-l ducă în lagărul din Siberia şi drumul până acolo reprezintă o traumă pe care nu o poate şterge din memorie. Singura hrană pe care a primit-o a fost peşte sărat. A simţit atât de acut lipsa apei încât gândul sinuciderii şi-a făcut loc în mintea sa. După 10 zile, convoiul de prizonieri ajunge în Siberia. Este debarcat şi încartiruit în lagărul 7313.

După 4 ani de muncă grea, după exploatarea pe care a îndurat-o pentru raţia de pâine care însemna supravieţuire, a fost eliberat şi trimis acasă. Aici, a ajuns primar în comuna în care se născuse. A refuzat să accepte ordinele de a lua bunuri din gospodăriile satenilor şi astfel a rămas fără funcţie. Apoi a lucrat timp de 40 de ani în diverse întreprinderi, cu demnitate, fără a face compromisuri. Dar amintirile din prizonierat l-au bântuit tot timpul.

Când a împlinit o sută de ani, Ion Cioroiu a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei, iar ministrul Apărării i-a trimis, în semn de respect şi apreciere, drapelul naţional şi o scrisoare de mulţumire.

Ion Cioroiu: Rezultă că n-am trecut prin viaţă ca un geamantan prin gară, şi las în urmă nişte simboluri care să fie urmate nu de războaie ci de pace şi linişte şi unire între popoare.

Similare
RECOMANDĂRI